Vopak richt zich samen met Duits bedrijf op waterstofimport in Rotterdam

Tankopslagbedrijf Vopak Tankopslag

Tankopslagbedrijf Vopak en het Duitse waterstofbedrijf Hydrogenious starten een joint venture in opslag, transport en levering van waterstof via waterstofdrager benzyltolueen. De bedrijven committeren zich via LOHC Logistix aan de bouw van een fabriek in Rotterdam die aanvankelijk per dag 1,5 ton waterstof kan ontkoppelen van deze drager.

Een definitieve investeringsbeslissing is nog niet genomen. Daarvoor moet eerst onder meer het vergunningstraject succesvol worden doorlopen. Beide moederbedrijven hebben zich wel financieel gecommitteerd aan het project. In juni 2022 maakte tankopslagbedrijf Vopak bekend dat het tot aan 2030 1 miljard euro zou investeren in nieuwe energie en duurzame grondstoffen.

LOHC-techniek

LOHC Logistix heeft de ambitie om ‘waterstoflogistiek naar een hoger niveau te tillen’. Daarbij maakt het gebruik van de LOHC-techniek die Hydrogenious heeft ontwikkeld.

Een LOHC (liquid organic hydrogen carrier) is een manier om transport en opslag van waterstof te vergemakkelijken door het te binden aan chemische verbinding, een waterstofdrager zoals een pasta of een olie. Zonder zo’n drager is een temperatuur van -253 graden celcius nodig om waterstof te vervoeren. Ter vergelijking: voor LNG (vloeibaar gemaakt aardgas) is dat -160 graden celcius. Daarnaast vergt de opslag van waterstof zonder drager tanks die een zeer hoge druk kunnen weerstaan. Met een LOHC is dit niet nodig.

Tankopslagbedrijf Vopak

Koninklijke Vopak is een wereldwijd opererende tankterminal operator gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare en gasvormige chemie- en olieproducten.

Bron: iTanks

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.