Virtual twins helpen productie en onderhoud te verduurzamen

Dassault Systèmes

Tijdens de Hannover Messe 2023 liet Dassault Systèmes zien hoe virtual twins, augmented reality en robots kunnen helpen bij het verduurzamen van productieprocessen en onderhoud. Met als doel digitale continuïteit te creëren over de gehele waardeketen, vanaf het winnen van grondstoffen tot en met het servicen van geleverde producten en systemen.

Duurzamer innoveren en produceren

Dit decennium staat elk maakbedrijf voor de uitdaging om duurzamer te gaan innoveren en produceren, om te voldoen aan de verwachtingen van klanten en zich te kunnen blijven onderscheiden van concurrenten. Daarom was het overkoepelende thema van de Hannover Messe 2023 ‘Industrial Transformation – Making the Difference’, gekoppeld aan de vijf megatrends: Industry 4.0, CO2-neutrale productie, AI en Machine Learning, energiemanagement en waterstof- en brandstofcellen. Om wereldwijd ook te voldoen aan de 17 Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties, wordt dit decennium voor elke organisatie de periode van de waarheid. 3DEXPERIENCE-specialist Dassault Systèmes liet op de beurs zien dat virtual twin experiences belangrijke waarde kunnen toevoegen voor duurzamer innoveren en produceren. Omdat bedrijven daarmee namelijk al vanaf de ontwerpfase producten en systemen kunnen optimaliseren naar duurzaamheid en een kleinere ecologische voetafdruk. Met zo’n virtual twin is tevens te simuleren en te analyseren hoe producten en systemen het beste te onderhouden en te recyclen zijn na hun levensduur.

Digitaliseren bedrijfsprocessen

Om de voordelen van virtual twins optimaal te kunnen benutten is het noodzakelijk alle bedrijfsprocessen te digitaliseren. In een digitale virtuele omgeving kunnen alle betrokken afdelingen en supply chain partners namelijk aanzienlijk efficiënter en sneller samenwerken dan fysiek met papieren documenten. Die volledige digitalisering van alle bedrijfsprocessen en daarop gebaseerde virtual twin experiences zijn al een tiental jaren te creëren op het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes. Daarop zijn oplossingen te gebruiken voor 3D-ontwerpen, simuleren, engineeren, productievoorbereiding en -planning en het servicen van geleverde producten. Zo’n innovatieplatform biedt alle betrokkenen een ‘single source of truth’ om overal ter wereld gelijktijdig digitaal te kunnen samenwerken in plaats van met silo-oplossingen en daaraan gerelateerde verliezen aan informatie. Tijdens de Hannover Messe demonstreerde Dassault Systèmes enkele praktijkcases van onder andere het Duitse bedrijf AES Autonome Energiesysteme en de industriële toeleverancier Omron.

Efficiency verhogen met augmented reality

Zodra alle processen zijn gedigitaliseerd kunnen industriële productiebedrijven innovatieve technologieën gaan benutten om de efficiency verder te verhogen. Zowel binnen het eigen bedrijf als in de hele waardeketen. Bijvoorbeeld door met behulp van augmented reality het monteren van producten en systemen op de werkvloer te versnellen en de kans op het maken van kostbare fouten te verkleinen. Maar ook voor het servicen van producten en systemen die al bij klanten in gebruik zijn. Dassault Systèmes liet op de Hannover Messe een aantal toepassingsmogelijkheden van DELMIA Augmented Experience zien. De merknaam DELMIA is afkomstig van ‘Digital Enterprise Lean Manufacturing Interactive’ en biedt alle benodigde oplossingen om productieprocessen te automatiseren en te optimaliseren. De genoemde AR-functionaliteit is deels afkomstig van het in 2022 overgenomen softwarebedrijf Diota uit Frankrijk. Behalve efficiëntieverhogingen tot zo’n 80% mogelijk maken is augmented reality tevens een technische oplossing voor de toenemende schaarste aan ervaren vakmensen.

Robotinspecties

Een andere innovatie die Dassault Systèmes op de Hannover Messe 2023 liet zien was het uitvoeren van kwaliteitscontroles en inspecties met behulp van robottechnologie. Als er een virtual twin van een product, systeem of productieproces beschikbaar is, kan alle daarin aanwezige data worden benut om controles en inspecties en het documenteren daarvan in vergaande mate te automatiseren. Robots uitgerust met hoge resolutie camera’s kunnen zowel sneller als langduriger dan mensen de werkelijke staat van een product vergelijken met de beoogde staat en dus controleren of het voldoet aan de kwaliteitseisen. In combinatie met een virtual twin helpen ze tevens de traceerbaarheid van controles te verbeteren. Robotgestuurde camera’s zijn te gebruiken om productiemedewerkers en supervisors te ondersteunen bij controles en een deel daarvan over te nemen. In beide situaties dragen ze tevens bij aan het oplossen van de toenemende personeelsschaarste. Robotinspecties worden al door bedrijven in allerlei sectoren van de maakindustrie toegepast, waaronder door Dassault Systèmes’ klant Safran Aircraft Engine.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

EKB Groep

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.