Door: Redactie - 10 april 2024 |
Bij zilver denk je al snel aan sieraden of andere visuele toepassingen. Toch is het edelmetaal ook in de elektro-industrie een geliefd materiaal. Dat komt doordat het een zeer belangrijke rol speelt bij een goede stroomgeleiding. Zilver is echter ook een waardevol materiaal, wat het kostbaar maakt om pure zilveren bedrading aan te leggen. Galvanisch verzilveren van koper- of aluminiumcomponenten is een slimme oplossing hiervoor. Hoe werkt deze techniek?
Het materiaal zilver is enorm belangrijk voor de elektronica-industrie omdat het een zeer lage weerstand heeft en tegelijkertijd een zeer goede elektrische geleiding biedt. Bij galvanisch verzilveren worden materialen zoals aluminium of koper bedekt met een laagje zilver. Maar wat houdt dit proces nu precies in?
Galvanisch verzilveren is een proces waarbij zilver van een zogenaamde anode (de positieve pool) naar een voorwerp wordt overgebracht via een elektrische stroom. Het voorwerp fungeert als de kathode (voorwerp met twee polen) en wordt bedekt met een laagje puur zilver uit een zoutoplossing. Je kunt het min of meer zien als een manier om metalen voorwerpen te bedekken met een laagje zilver via een chemisch en technisch proces.
Het verzilveren van elektrische onderdelen kan op allerlei manieren worden gedaan. Het hangt helemaal af van waarvoor het eindproduct wordt gebruikt en in welke industrie het verzilverde materiaal wordt toegepast.
Bij het professionele verzilveringsbedrijf Galvano Hengelo worden technieken toegepast zoals verzilveren op een draadrek, in een trommelmachine, verzilvering van inwendige diameters met binnenanode, maar ook verzilveren via een hangrek.
Zilver moet goed hechten aan het materiaal, anders heeft het geen geleidende functie voor de toepassing in de elektrotechniek. Bij het bedrijf Galvano Hengelo wordt daarom in het hele proces continu gemonitord of alles nog voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen.
Dat wordt door het bedrijf gedaan met hechtingsverbetering en hechtingscontrole. De klant kan zelfs een 100% inspectie aanvragen om de hechting van het materiaal en zilver te verbeteren.
Om een goede hechting helemaal te garanderen wordt aan het einde van elke productieketen ook nog een zogenaamde X-ray laagdiktemeter toegepast. Dit legt de meetresultaten van het systeem vast. Deze resultaten zouden eventueel zelfs in een rapportage kunnen worden meegeleverd aan de klant.
Galvanisch verzilveren is een secuur proces dat de geleiding van materialen zoals koper, aluminium en staal moet verbeteren. Vooral bij het verzilveren van aluminium is vakmanschap nodig, want dit materiaal laat zich een stuk moeilijker hechten en er zijn talloze soorten aluminium, waardoor het ene aluminium, het andere niet is. Een onderlaag van 3 – 5 micron chemisch nikkel kan helpen om het aluminium beter te laten hechten aan het zilver.
Of je nu kiest voor staal, koper of aluminium, bij Galvano Hengelo heb je binnen drie tot vijf werkdagen je verzilverde materialen in huis en kun je er dankzij hun jarenlange ervaring in de industrie op vertrouwen dat je de beste verzilverde materialen inkoopt om toe te passen in de elektro-industrie.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.