Door: Peter Gloudemans (AddIT Benelux) - 29 juli 2022 |
Voor het veilig installeren en inspecteren van elektrische systemen en schakelkasten is het volgens internationale en nationale normen noodzakelijk om deze vooraf spanningsloos te maken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is in de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren. Om veilig spanningsloos te installeren en inspecteren heeft Panduit onlangs de VeriSafe 2.0 geïntroduceerd.
Elektriciteit is zowel gevaarlijk voor mensen als de omgeving. Wie er onverwacht mee in aanraking komt wordt geëlektriseerd, met eventueel ernstige brandwonden of soms zelfs de dood tot gevolg. Er kan echter ook een brand door ontstaan, of andere systemen worden verstoord. Om monteurs en inspecteurs te beschermen staan er in de NEN 3140 en in de NEN-EN-IEC61243-3 voorschriften voor het veilig spanningsloos werken aan elektrische installaties. Die spanningsloosheid moet in de praktijk zo dicht mogelijk bij de werkplek worden gecontroleerd.
Voor de controle van een spanningsloze situatie is meer nodig dan alleen maar de aan/uit-schakelaar omzetten. In plaats daarvan moet een tweepolige spanningsaanwijzer worden gebruikt die voldoet aan de NEN-EN-IEC61243-3. Omdat alle geleiders getest moeten worden, zijn er in een 230V- installatie drie metingen nodig en bij industriële 230/400V-installaties zelfs een tiental. Verder is het vaak raadzaam om isolerende handschoenen te dragen, om het risico op contact met geleiders te voorkomen en de spanningsloze toestand door een gecertificeerde monteur te laten vaststellen.
Om de elektrische risico’s bij het controleren of een schakelkast spanningsloos is te minimaliseren heeft Panduit de VeriSafe-oplossing ontwikkeld. Deze test met slechts één druk op de knop de veiligheid van zowel 3-fase als 1-fase applicaties, binnen een spanningsbereik tot 600V voor AC- en DC-toepassingen. De gebruikte testprocedure voor het veilig spanningsloos installeren en inspecteren voldoet aan de SIL 3 (IEC 61508-1) veiligheidsfuncties. VeriSafe is al vier jaar geleden in de Verenigde Staten geïntroduceerd en sinds kort met verschillende uitbreidingen in de 2.0-uitvoering ook in Europa leverbaar en toepasbaar.
VeriSafe 2.0 is met name geschikt voor 480/600V CAT IV-binnen- en buitentoepassingen, zoals frequentieomvormers en mcc’s voor de stroomverdeling en service- en inspectietoegang. De nieuwe testoplossing is zowel eenvoudig te monteren als te integreren in EMC-conforme bedrijfsomgevingen. Een belangrijke uitbreiding van VeriSafe 2.0 is namelijk de netwerkmodule voor realtime diagnoses en rapportages en datacommunicatie met o.a. Scada-systemen. Uit veiligheidsoverwegingen kan deze module alleen data verzenden naar een extern systeem of de cloud, maar geen data ontvangen.
VeriSafe 2.0 bestaat uit een testknop die aan de buitenkant van een schakelkast te bedienen is en een binnenelement dat met één of drie fasen en de aarding is verbonden om de vereiste meting uit te voeren. Kleurt de testknop na het indrukken en uitvoeren van de hele test groen, dan is de kast spanningsloos. Als er nog 3V-spanning of meer aanwezig is kleurt de testknop rood en mag de kast (nog) niet worden geopend. Optioneel is VeriSafe uit te breiden met een mechanisch slot voor extra veiligheid. Eenvoudiger en duidelijker is het voor een monteur of inspecteur niet te maken.
Tijdens de automatische testprocedure voert de VeriSafe 2.0-oplossing meerdere controles voor het veilig spanningsloos installeren en inspecteren uit. Allereerst wordt gecontroleerd of de eigen batterij nog voldoende energie over heeft om de complete test uit te voeren. Daarna worden respectievelijk de conditie van schakelcomponenten, de tolerantie van circuits, de spanningsbron en de aansluiting gecontroleerd. VeriSafe 2.0 is bij lagere temperaturen tot -25 °C toe te passen, terwijl de bovengrens voor beide uitvoeringen op 60 °C ligt. Het is ook een ATEX-veilige oplossing voor omgevingen met explosiegevaar.
Het belangrijkste voordeel van de VeriSafe 2.0 voor het controleren of schakelkasten spanningsloos zijn, is het minimaliseren van de risico’s bij het installeren en inspecteren van elektrische installaties. Verder bespaart Panduit’s oplossing ook kostbare tijd. Het voorbereiden, controleren volgens de norm en openen van een kast duurt in de praktijk namelijk al snel enkele tientallen minuten, terwijl de VeriSafe dat tot amper een minuut reduceert. Tenslotte voorkomt de automatische testprocedure ook de kans op het maken van menselijke fouten.
Omdat elektrische installaties tevens spanningsloos moeten zijn om veiligheidsinspecties te kunnen uitvoeren, voorkomt VeriSafe mogelijk onvolledige keuringen. Als de omstandigheden namelijk niet in orde zijn vermeldt een inspecteur in zijn rapportage dat het niet mogelijk was om (een gedeelte van) de installatie te keuren. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om ervoor te zorgen dat een veiligheidsinspecteur alle benodigde controles kan uitvoeren. Panduit’s VeriSafe maakt dat op een eenvoudige wijze mogelijk.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.