Tool voor NIS2 richtlijn gelanceerd: valt jouw organisatie eronder?

Cyber Trend Micro NIS2 richtlijn China Network en Information Security richtlijn NIS-2-richtlijn Organisatie

Gisteren heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) in samenwerking met betrokken ministeries en toezichthouders de zelf-evaluatie NIS2 uitgerold. Door dit initiatief te benutten, kun je vaststellen of jouw organisatie binnen het spectrum van de NIS2 richtlijn opereert. Je krijgt eveneens helderheid of jouw entiteit wordt beschouwd als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ binnen het kader van maatschappelijke en/of economische functionaliteit.

Het belang van de NIS2 richtlijn in het hedendaagse digitale landschap

De NIS2 is een Europese richtlijn. Men zet deze nu om in nationale wetgeving. Het ministerie van Justitie en Veiligheid coördineert dit proces. Ze overleggen ook met diverse vakdepartementen. Voor een uitgebreider inzicht in de oorsprong en het bereik van deze richtlijn, kun je de specifieke pagina van het Digital Trust Center raadplegen, getiteld “Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen voor jouw organisatie?

De reden achter de ontwikkeling van de zelf-evaluatie tool

De introductie van de zelf-evaluatie tool door de RDI komt voort uit de behoefte om organisaties te faciliteren bij hun voorbereiding op de nakende wetgeving. Men vertaalt de NIS2-richtlijn naar nationale wetgeving tegen eind 2024. Organisaties die men als ‘essentieel’ of ‘belangrijk’ ziet, krijgen een jaar. Ze moeten zich dan afstemmen op de vereisten. Door het beschikbaar stellen van de zelf-evaluatietool krijgen deze organisaties de nodige voorsprong om te anticiperen op hun verplichtingen.

Aanstaande internetconsultatie voor de NIS2 richtlijn

Binnenkort start een internetconsultatie. Deze licht de concept wetteksten van de NIS2 richtlijn toe. Organisaties kunnen hier feedback op geven. Zo weten ze wat men van hen verwacht tegen eind 2024. Zodra deze internetconsultatie van start gaat, zal de Rijksoverheid additionele informatie en begeleiding beschikbaar stellen om organisaties te ondersteunen in hun voorbereidingstraject.

De NIS2 richtlijn dient hierbij als een fundamenteel raamwerk dat zowel maatschappelijke als economische belangen beschermt. Terwijl de deadline van eind 2024 nadert, is het van belang dat organisaties proactief acteren en zich goed informeren. Dankzij tools zoals de zelf-evaluatie NIS2 en de aankomende internetconsultatie zijn er voldoende middelen voorhanden om je organisatie voor te bereiden op de komende veranderingen. Met een combinatie van vooruitziende blik en adequate voorbereiding, kun je met vertrouwen tegemoet zien naar de implementatie van de NIS2 richtlijn.

Bron: Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.