Terugblik PROFIdag

PROFIdag

Na een afwezigheid van 2 jaar, vond dinsdag 22 november j.l. de PROFIdag weer plaats in de Basiliek in Veenendaal. Zowel leden als bezoekers waren blij elkaar weer te kunnen ontmoeten. Netwerktechnologie ontwikkeld zich razendsnel en biedt ongekende mogelijkheden om processen te optimaliseren. Anderzijds is de praktijk vaak complex en weerbarstig en is het niet altijd duidelijk waar te beginnen. Daarnaast is er nog een grote installed base op basis van PROFIBUS, die vraagt om monitoring en onderhoud. Genoeg stof voor een interessante dag.

Het programma op de PROFIdag werd geopend door Karsten Schneider van PI International. Hij schetste de ontwikkeling van het technische landschap dat aan de basis ligt van Industrie 4.0. Ook PI heeft zich ontwikkeld van een veldbus organisatie, naar een enabler voor industriële digitalisering van veldniveau tot aan de cloud.  Hierbij wordt nauw samengewerkt met andere organisaties, zodat technologieën als PROFINET, IO-Link, Single Pair Ethernet, TSN en MTP elkaar versterken in een totaaloplossing voor de klant.

Aansluitend ging Jeroen Broekhuijsen van TNO vanuit een aantal praktijkvoorbeelden in op het ontsluiten van machinedata. Hoewel er veel gesproken wordt over de mogelijkheden van de ‘Smart Factory’, wijst onderzoek uit dat slechts 8% van de bedrijven gebruik maakt van IoT. Het grootste gedeelte staat nog aan het begin van de implementatie. Samen met 10 machinebouwers is TNO een project gestart, om concrete meerwaarde te creëren met het ontsluiten van data. Hieruit blijkt dat de data vaak al wel beschikbaar is, maar dat de businesscase ontbreekt. Ook de betrouwbaarheid van de data moet vaak kritisch worden bekeken. Door vanuit een concrete case te beginnen – zoals het verminderen van het aantal storingen – valt er vaak snel winst te realiseren.

In het parellelprogramma van de PROFIdag was er veel aandacht voor de mogelijkheden van PROFINET en IO-Link en het belang van een goede netwerkarchitectuur en -diagnose & onderhoud. Ook werd er dieper ingegaan op de technische aspecten van single pair ethernet, TSN en Module Type Package. Murrelektronik presenteerde een mooie praktijkcase waarbij volop gebruik gemaakt is van IO-Link en PROFINET. Samen met de firma Pop-up Toilet ontwikkelden zij een volledig geautomatiseerde openbare toilet, die niet alleen optimale reiniging en persoonlijke hygiëne biedt, maar ook op afstand beheerd kan worden. Een praktisch en concreet voorbeeld, hoe je met de inzet van de juiste sensoren en netwerktechnologie kunt komt tot een volledig autonoom functionerend product.

De dag werd afgesloten door Bram ten Klei en Sander van Ruijven van Centrum Ondergronds Bouwen over het belang van data om tunnels veilig en beschikbaar te houden.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie