TenCate Outdoor Fabrics zet stevig in op innovatie producten en processen

TenCate Outdoor

Wie deze zomer in de schaduw van een zonnescherm heeft gezeten of in een luxe tent heeft geslapen, heeft waarschijnlijk genoten van de beschutting van producten uit de fabriek van TenCate Outdoor Fabrics. Het in Nijverdal gevestigde bedrijf is de internationale marktleider op het gebied van tentdoek en een van de toonaangevende spelers in doek voor buitenzonwering. In de productieprocessen zijn tal van detectietaken weggelegd voor SICK-sensoren, waaronder het metende modulaire lichtscherm, de MLG WebChecker.

Met een geschiedenis van ruim driehonderd jaar is de naam TenCate niet meer weg te denken uit Twente. In de tweede helft van de vorige eeuw werd Outdoor Fabrics opgericht vanuit Koninklijk Ten Cate B.V. Deze holding verkocht de outdoortak twee jaar geleden aan Heytex, een Duits concern waarvoor de katoenproducten uit Nijverdal een waardevolle aanvulling vormen op het pvc-textielportfolio.

TenCate Outdoor Fabrics: High-end product met innovatiekracht

André Middelkamp, manager maintenance en techniek, en Richard Kamp, assistent hoofd TD, leiden ons rond door de fabriek die gevestigd is in het voormalige pand van de Nederlandse Stoomblekerij. Sinds 2020 hebben de ruim 75 medewerkers het drukker dan ooit: “Tijdens de coronaperiode haalden veel mensen hun tent weer van zolder. Die was dan toch niet zo waterdicht meer of bleek te zijn gescheurd, en dus moest er een nieuwe komen. Dat heeft ons geen windeieren gelegd.”

TenCate Outdoor Fabrics bedient met name de high-end marktsegmenten. Daarbij staat het bedrijf voor kwaliteit en innovatiekracht. Met aandacht voor comfort, duurzaamheid, veiligheid en ontwerpvrijheid ontwikkelde het door de jaren heen unieke producten, zoals speciaal vlamvertragend doek voor glampingtenten, en een uniek zonweringsdoek dat niet alleen een hoge kleurechtheid biedt, maar bij eventuele wafelvorming zijn strakke vorm weer kan aannemen dankzij uv-straling en warmte.

Altijd maatwerk

Middelkamp wijst in een van de hallen naar een afgesloten ruimte. “Daar staan twee gigantische printstraten van vijf meter breed. Aan de hand van die systemen kunnen we doek met een print naar klantwens bedrukken. De vraag daarnaar is met name groot vanuit de Balkanlanden. Voor de rest gaan onze producten eigenlijk wel naar klanten uit heel Europa.”

“Overigens is alles wat we hier maken, geheel volgens klantwens. Daarvoor hebben we alle machines in huis. We kunnen het doek verven, eenzijdig of tweezijdig coaten, van een patroon voorzien, bewerken met chemicaliën om het vocht-, schimmel- en vlamwerend te maken, en dus ook beprinten. We kunnen heel veel kanten op.

Bewerkingen met spanraam

Tijdens de rondleiding stoppen we bij een spanraam, een lange machinestraat. Kamp legt uit: “Via rotatiedruk brengen we hier een repeterend beeld met inkt of pasta op het doek aan. Het doek gaat vervolgens naar het bakgedeelte waar we de bedrukking er als het ware inbakken. Daarna komt het in de stabilisatiezone terecht en uiteindelijk in de afkoelzone, want alles moet wel droog zijn, voordat het wordt opgerold. Op één zo’n rol kunnen we ongeveer 3.500 meter doek kwijt.”

Na het oprollen is het doek klaar voor een volgende bewerkingsfase. “We kunnen het bijvoorbeeld coaten met een extra beschermlaag of aan de andere kant nog van een kleur voorzien.”

Direct ingrijpen

In de procesbewaking op het spanraam is een belangrijke rol weggelegd voor de MLG WebChecker. Middelkamp legt uit: “Met dit modulaire lichtscherm van SICK meten we de breedte van het doek vlak voordat het wordt opgerold. We willen kunnen controleren of het doek te breed of te smal is. Bij het opspannen kunnen factoren als temperatuur en vocht namelijk altijd van invloed zijn op de breedte. Trek je het doek te breed, dan trek je de vezels open, wat niet de bedoeling is. Bovendien is een te breed of te smal doek ook vervelend voor het vervolg van het bewerkingsproces. Dankzij de MLG WebChecker kunnen we nu direct ingrijpen.”

Kamp voegt toe: “De SICK-oplossing is vorig jaar zomer operationeel geworden. Daarvoor konden we bepaalde fouten wel door middel van een extra proces herstellen, maar die kosten kunnen we nu voorkomen.”

Kennis van zaken

Middelkamp is tevreden over de oplossing die SICK bood: “Zelf kende ik ze al jaren. Ik weet dat het merk staat voor betrouwbaarheid en degelijkheid, en dat ze net even verder gaan dan andere leveranciers. Dat hebben we ook nu weer gemerkt. Zo heeft de accountmanager ons in contact gebracht met een system integrator die weet wat SICK kan, hoe hij daarmee een oplossing kan creëren en wat er gebouwd moet worden.”

De investering in de MLG WebChecker past goed bij de ontwikkel- en verbetergedachte van TenCate Outdoor Fabrics. “We willen nog meer grip krijgen op zaken als kwaliteit en productiesnelheid. De oplossing met het metende lichtscherm van SICK biedt ons nu gegevens over snelheid, temperatuur en de breedte van het doek. Dit soort data willen we straks allemaal in één database bij elkaar brengen.”

Meten is weten

“Door het samenbrengen van al die data kunnen we bij een klacht uit de markt ook zien onder welke omstandigheden het product is gemaakt, en waar het fout is gegaan. Verder biedt zo’n database alle kansen tot procesoptimalisatie: we kunnen steeds meer de grenzen opzoeken. Zouden we een machine bijvoorbeeld tien meter per minuut sneller kunnen laten draaien, dan houden we per week flink wat uren over die we voor andere producten kunnen gebruiken. Aangezien onze spanramen op gas werken, leidt zo’n optimalisatie ook tot een efficiënter gasverbruik.”

Middelkamp en Kamp zitten wat de database betreft momenteel nog in de oriënterende fase. “Maar als we die op een gegeven moment hebben geïmplementeerd, kan het snel gaan. Met de meetoplossing van SICK weten we ons alvast voorzien van betrouwbare data.”

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.