Tata Steel start bouw grootste milieu-installatie ooit

Tata Steel milieu-installatie staalproductie in Nederland

Tata Steel is gestart met de bouw van de ontstoffings- en DeNOx-installatie bij de Pelletfabriek. Tijdens het Tata Steel Festival werd de symbolische eerste paal in de grond geslagen. Deze nieuwe hightech installatie is de grootste milieu-installatie van Tata Steel ooit en volgend jaar wordt al circa 80 procent minder uitstoot van lood, zware metalen en stof bij de Pelletfabriek verwacht ten opzichte van 2019.

Milieu-installatie met twee onderdelen

De nieuwe milieu-installatie bij de Pelletfabriek, waar de grondstoffen worden gemaakt voor de productie van vloeibaar ruwijzer, bestaat uit twee onderdelen: een ontstoffingsinstallatie en een DeNOx-installatie. Door een uitzonderlijk technisch ontwerp is het mogelijk gemaakt om de ontstoffingsinstallatie los te koppelen en daardoor versneld op te leveren: in 2023 in plaats van 2025.

Belangrijke mijlpaal in verbeterprogramma Roadmap Plus

De start is een belangrijke volgende stap in de uitvoer van het verbeterprogramma Roadmap Plus. Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel: “We hebben hard gewerkt om de bouw van deze installatie zo snel mogelijk te starten. Dat we nu de eerste paal erin slaan voelt natuurlijk goed. We kunnen het eerste onderdeel, de ontstoffingsinstallatie, daardoor volgend jaar al in gebruik nemen. Daarmee neemt niet alleen de uitstoot van lood verder af, ook die van andere zware metalen en stof.”

Groen staal

Ook voor de langere termijn is deze maatregel een essentiële verbetering. Jeroen Klumper, Directeur Operations van Tata Steel hierover: “Staal maken is al meer dan 100 jaar verbonden met de IJmond en dat willen we op een toekomstbestendige manier voortzetten. Op korte termijn werken we hard aan verdere verschoning van onze processen. De Pelletfabriek blijft ook in toekomst, wanneer we overstappen naar de productie van groen staal op basis van waterstof, een belangrijke processtap. Daarmee is deze milieu-installatie ook voor de lange termijn heel relevant. We zijn dan ook blij met deze voortgang en pakken volop door in het komende jaar. Al onze grote verbeterprojecten verlopen volgens planning.”

Bron: Tata Steel

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Procesindustrie - Uitgelicht

Linkedin5

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.