Supply chain als strategisch antwoord op turbulente wereld

Supply chain

Vandaag presenteerde Nyenrode-hoogleraar Jack van der Veen samen met coauteur Michel van Buren hun boek: Regisseer de keten. Het laat zien wat de strategische kracht van supply chain management is en hoe bedrijven hiermee succesvoller kunnen worden. Daarnaast introduceert het een concrete managementmethode met een integrale visie op de onderneming van de toekomst, die direct toepasbaar is voor elke CEO, directeur en bestuurder.

Jack van der Veen bekleedt de evofenedex leerstoel Supply Chain Management en verzorgt verschillende leergangen rondom dit onderwerp. Hij schreef het boek samen met business consultant Michel van Buren. Boom uitgevers Amsterdam geeft het uit.

Theorie in praktijk

‘De wetenschap toont glashelder aan dat ketensamenwerking veel voordelen heeft,’ vertelt Van der Veen. ‘Organisaties die intern en binnen de keten constructief samenwerken, kunnen gezamenlijk meer waarde toevoegen, beter voldoen aan duurzaamheidsdoelstellingen, meer kwaliteit leveren, sneller innoveren en ze zijn wendbaarder. Toch blijkt er in praktijk veel handelingsverlegenheid rondom ketensamenwerking. Daarom schreven Michel van Buren en ik samen dit boek. Het combineert de theorie met de praktijk en geeft veel praktische voorbeelden en tools.’

Supply chain als antwoord op turbulente wereld

Het boek beschrijft onder andere hoe een aantal megatrends invloed hebben op de bedrijven van vandaag en morgen en hoe bedrijven het hoofd kunnen bieden aan deze ontwikkelingen. Van der Veen: ‘Ontwikkelingen in de bedrijfsomgeving is van alle tijden, maar nu zitten we in periode van transformatie waarin doorgaan op hetzelfde pad feitelijk geen optie is. Specialisatie, technologische ontwikkeling, informatietechnologie en klimaatverandering, daar krijgt elk bedrijf, direct of indirect, mee te maken. Je moet daarop alert op inspelen en dat lukt niet vanuit een star, in silo’s georganiseerd bedrijf. Er is een nieuw managementmodel nodig, waarbij samenwerking, horizontaal door de keten heen, centraal staat. Alleen dan kun je snel en effectief reageren op de veranderingen en succesvol blijven.’

Basis in Rijnlands model

De gedachte van ketensamenwerking sluit sterk aan bij de opkomende belangstelling voor het Rijnlands model, dat ‘van buiten naar binnen’ werkt en aandacht heeft voor alle stakeholders. Ook binnen de opleidingen van Nyenrode wordt deze visie omarmd vanuit de kernwaarden leadership, entrepreneurship en stewardship, vertelt Van der Veen: ‘Een bedrijf is geen eiland, je maakt deel uit van een keten, een maatschappij en een wereld. Binnen Nyenrode en ook als auteurs van Regisseer de keten vinden we dat een bedrijf er niet alleen is om winst te maken, maar ook om waarde toe te voegen aan de wereld, in welke vorm dan ook. Daarvoor is een open blik nodig en de bereidheid om samen te werken aan een duurzaam resultaat.’

Meer weten en bestellen

Het boek bestaat uit vier delen: een duiding van de veranderingen in de wereld en welke impact die hebben op bedrijven, een concrete managementmethode om strategische bedrijfsdoelstellingen te vertalen naar de praktijk en het antwoord op de vraag ‘hoe dan’, met veel aandacht voor organisatie, management en leiderschap.
Het is op alle bekende platforms te bestellen.

Over de auteurs

Prof. dr. Jack van der Veen is als hoogleraar verbonden aan Nyenrode Business Universiteit en bekleedt de evofenedex leerstoel Supply Chain Management. Hij ziet supply chain management als een strategische discipline die sterke parallellen vertoont met bedrijfskunde.

Michel van Buren is oprichter en eigenaar van BLMC, al twintig jaar specialist in supply chain consultancy en interim-management. Als businessconsultant begeleidt hij directies van middelgrote en grote bedrijven bij het vormen en implementeren van hun supply chain strategie.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie