Sorteeroplossing MHS kan ook met kleine pakketjes overweg dankzij SICK

Sorteeroplossing

E-commerce is booming. Tegenwoordig bestel je een pakketje uit China met hetzelfde gemak als uit Nederland. Omdat het verzenden van ‘lucht’ inefficiënt en duur is, verandert de manier van verpakken. Al enkele jaren stijgt de hoeveelheid artikelen die in polybags worden verzonden. Daaronder steeds kleinere pakketjes uit China. Hoe kun je al die pakketjes tracken als ze met een sneltreinvaart van twee meter per seconde voorbijkomen? Met wat hulp van SICK ontwikkelde MHS een automatische sorteeroplossing van deze smalls: de HC Smalls Sorter.

Mag de naam MHS in Nederland nog vrij nieuw zijn, de naam VanRiet Group is in de logistieke wereld niet meer weg te denken. Sinds drie jaar maakt het familiebedrijf – met een geschiedenis van meer dan zeventig jaar – deel uit van de wereldwijde MHS-groep en draagt het bedrijf ook de naam MHS. Jeroen Bruijn, R&D Lead Engineer, legt uit: “Als belangrijke Amerikaanse systemintegrator van transport- en sorteeroplossingen wilde MHS ook een in-house productportfolio kunnen leveren.”

Mede dankzij de krachtenbundeling heeft MHS zich nu wereldwijd een sterke positie verworven. Bruijn: “In de VS zijn we de nummer 1 in oplossingen voor de parcelmarkt, in Europa behoren we tot de top 5. Groot voordeel voor al onze klanten is niet alleen dat we overal ter wereld present zijn, we zijn ook een one-stop-shop. We hebben alles wat ze nodig hebben voor hun logistieke processen. Bovendien speelt de kwaliteit ook mee: dankzij onze jarenlange ervaring in de parcelmarkt voeren we al onze systemen net even robuuster uit.”

Sorteeroplossing – van handmatig naar automatisch

Trots van MHS is de sorteeroplossing ‘HC Smalls Sorter’. Bruijn: “Via de lucht komen er steeds meer pakketten uit China. Daaronder ook veel kleine en lage pakketjes. Bij de grote pakketvervoerders sorteren ze die nu allemaal nog handmatig, want hun huidige sorteersystemen kunnen daar niet altijd mee overweg. Met onze nieuwe schoensorteerder zijn ook die vervelende pakketjes allemaal gecoverd.”

Hoe werkt de sorteeroplossing? “Eerst wordt het voorste punt gesignaleerd, daarna wordt het etiket gescand en vervolgens verdwijnt het pakketje via de juiste uitgang naar de juiste bestemming. Omdat we met kleine pakketjes te maken hebben, kan aan deze speciale schoensorteerder om ongeveer de meter een uitgang worden gekoppeld. Zo zijn er in totaal wel tweehonderd uitgangen mogelijk.”

Speciale RAY26-sensor

Hoofdrol in de sorteeroplossing is weggelegd voor de SICK arraysensor RAY26. Bruijn: “Voor ons systeem is het belangrijk dat we het daadwerkelijke voorste punt van het pakketje kunnen detecteren. Zo’n pakketje heeft namelijk allerlei vormen en die sealnaad ligt niet altijd vlak op de transportband. Dat punt kan ook wat hoger liggen en ook dat moeten we kunnen zien. Voor deze pittige detectietaak heeft SICK een speciale versie van de RAY26 samengesteld. Daardoor zijn zelfs enveloppen vanaf 0,5 mm zichtbaar.”

Bruijn is enthousiast over de oplossing die SICK hem bood: “Het mooie van deze RAY26 is dat de lichtbundel van 15 mm over de hele transportband gelijk is. Hij waaiert niet uit, zoals we dat bij sensoren van andere merken wel hebben gezien.”

Sorteeroplossing
Hoofdrol in de sorteeroplossing is weggelegd voor de SICK arraysensor RAY26

Stuiteren voorkomen

Behalve de sensor van SICK vormen ook de kleinere koptrommels in de transportband een belangrijk onderdeel van de nieuwe sorteeroplossing: “Bij grotere koptrommels bestaat de kans dat pakketjes gaan stuiteren op de band. Dat wil je niet, want het pakketje moet, nadat het gesignaleerd is door de arraysensor, wel in positie blijven. Een te grote hobbel kan er zomaar zorgen dat een pakketje zo’n 5 tot 10 centimeter verschuift en uit zijn tracking loopt. Dan kan het in de verkeerde uitgang terechtkomen of het wordt niet uitgesorteerd.”

Huisleverancier

Volgens Bruijn is SICK een graag geziene gast bij MHS in Houten. “Naast de RAY26-sensor komen bijvoorbeeld ook de scantunnels en tal van andere sensoroplossingen bij SICK vandaan. Ze zijn wat dat betreft wel een beetje onze huisleverancier. Ze leveren goede producten, waar onze klanten ook heel tevreden over zijn. En wat natuurlijk ook belangrijk is: hun sensoroplossingen zijn wereldwijd beschikbaar. Wij leveren onze sorteer- en transportoplossingen over de hele wereld. Onze leveranciers moeten ons daarin kunnen volgen.”

“Wat we ook bijzonder waarderen is het partnership met SICK. Net als in de samenwerking met onze eigen klanten vinden we het belangrijk om samen nieuwe projecten op te pakken. De engineers van SICK hebben ontzettend veel tijd gestoken in die aanpassing van die RAY26-sensor. Voor ons is dat de bevestiging dat we met de juiste partner samenwerken.”

Toekomstmuziek

Bruijn en zijn collega’s zien een mooie toekomst voor de HC Small Sorter weggelegd. “Deze sorteeroplossing kun je op veel meer plekken inzetten dan alleen bij pakketvervoerders. Met de stijgende volumes van kleinere artikelen, wisselende verpakkingen en de aanhoudende behoefte aan korte levertijden zien we dat het hebben van een automatische oplossing voor het sorteren van kleine artikelen niet langer een wens maar een must-have voor onze klanten is.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie