Door: Redactie - 28 april 2021 |
De Slow Mo Guys staan bekend om hun slow-motion video’s maar deze keer gingen ze een stapje verder en bezochten ze Caltech om ’s werelds snelste camera te gebruiken. Wat wilden ze filmen? De snelheid van het licht met 10 triljoen FPS.
Als engineer ben je ongetwijfeld bekend met het belang van metingen en constanten. Een daarvan, die je wellicht al vele malen hebt overwogen, is de snelheid van het licht. “Wat is de snelheid van het licht?” is een vraag die wetenschappers al eeuwenlang bezighoudt. In deze analyse duiken we dieper in het vastleggen van deze fenomenale snelheid met een verbluffende technologie.
Wanneer we denken aan snelle camera’s, komen waarschijnlijk verschillende high-speed exemplaren in gedachten. Maar stel je een camera voor die zo snel is dat het de snelheid van het licht, die zich uitstrekt over picoseconden en femtoseconden, kan vastleggen. Dit is precies wat er onlangs is gebeurd toen de Slow Mo Guys Caltech bezochten. Hun doel was helder: de snelheid van het licht vastleggen met een ongehoorde 10 triljoen frames per seconde.
Ter perspectief, de apparaten die we vaak zien en als “snel” bestempelen, zijn in vergelijking met deze camera bij Caltech ongeveer 20 miljoen keer trager. Het roept natuurlijk de vraag op: hoe is het mogelijk om zoiets als de “snelheid van het licht per uur” te begrijpen en vast te leggen?
Eerst moet men begrijpen dat de snelheid van het licht niet zomaar een abstract nummer is. Als een van de fundamentele constanten van de natuur, staat het centraal in zowel de natuurkunde als in engineeringtoepassingen. Het vereist geavanceerde technologieën om het accuraat vast te leggen. En dit is waar het team van Caltech met hun expertise binnenkomt.
Bijgestaan door een Caltech-onderzoeker namen de Slow Mo Guys de handschoen op om deze fenomenale snelheid te filmen. Deze onderneming is niet zomaar een technisch hoogstandje. Het is een doorbraak die ongetwijfeld van groot belang is voor engineers en wetenschappers over de hele wereld.
Als je je nog steeds afvraagt “wat is de snelheid van het licht?”. Dan is dit het antwoord: het is niet alleen een constante, maar ook een grens die de technologische ontwikkeling drijft. Dankzij het werk van teams zoals die bij Caltech en gepassioneerde individuen zoals de Slow Mo Guys, kunnen we nu met nog grotere precisie naar deze snelheid kijken.
Deze prestatie is niet alleen indrukwekkend, maar ook een bron van inspiratie. Voor degenen onder ons die voortdurend streven naar innovatie en technische vooruitgang, is het een herinnering aan wat mogelijk is met vastberadenheid en samenwerking.
We leven in een tijd waarin technologische doorbraken bijna dagelijkse kost zijn. Echter, het vastleggen van de snelheid van het licht op zo’n ongekende schaal is een herinnering aan de wonderen van engineering en wetenschap. Terwijl we vooruitkijken kunnen we ons alleen maar afvragen wat de volgende grens zal zijn die we zullen overstijgen.
En dus, de volgende keer dat iemand je vraagt: “wat is de snelheid van het licht per uur?”. Dan kun je met vertrouwen en een gevoel van verwondering antwoorden. Dankzij de voortdurende inspanningen van gedreven individuen en teams, blijft de wereld van engineering een spannende en altijd evoluerende ruimte.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.