Een robot die zichzelf leert lopen met AI

Een robot die zichzelf leert lopen, net als een baby

Onderzoekers bouwden een tweebenige robot die zichzelf kan leren lopen met behulp van een proces dat “reinforcement learning” wordt genoemd.

Een gesimuleerde robot bereidde de echte voor op lopen

Dit onderzoek omvatte de constructie van een robot met twee poten die via een klein holding frame met elkaar verbonden zijn. Op het moment van schrijven kan de robot taken uitvoeren die zijn vastgebonden aan het frame. Hoewel de robot er niet indrukwekkend uitziet in vergelijking met meer volledig ontwikkelde robots zoals Boston Dynamics’ Spot, is de robot uit het nieuwe onderzoek – Cassie genaamd – een voorloper op het gebied van een nieuw soort technologie waarbij een robot zichzelf kan leren lopen. In plaats van zich te verbeteren via directe programmering of mimicry, leert hij uit ervaring.

Dit wordt ook wel “reinforcement learning” genoemd en is de manier waarop menselijke baby’s leren lopen. Net als baby’s leert de robot niet alles in één keer – hij krijgt langzaam meer informatie, probeert en faalt en wordt steeds beter om de ene voet voor de andere te zetten. En zelfs nadat baby’s kunnen lopen, worden ze nog beter. Als ze lang genoeg lopen, kunnen ze trucjes als rennen, springen en zelfs over het trottoir huppelen.

Om de robot op dezelfde manier te laten leren, begonnen de onderzoekers van de University of California met een simulatie van een robot in een digitale wereld. In de virtuele wereld gebruikte de robot informatie over doelen als rechtop lopen; een AI-engine was in staat de resultaten te onthouden en de geleerde lessen te gebruiken bij de volgende poging. Uiteindelijk hielp de simulatie de robot zichzelf te leren lopen zonder schade aan te richten aan de hardware, wat het proces versnelde.

Voor- en nadelen van tweevoetige robots

Nadat de gesimuleerde robot had geleerd te lopen in de simulatie, brachten de onderzoekers deze kennis over op Cassie, die ervan gebruik maakte om te lopen als een peuter. Net als een grote baby bleef Cassie leren, waarbij ze een val vermeed wanneer ze uitgleed, en zich herstelde wanneer ze van opzij werd geduwd.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.