Smart in het kwadraat: intelligente gereedschapshouder

Intelligente gereedschapshouder

Smart in het kwadraat: de nieuwe intelligente gereedschapshouder iTENDO²

Frezen, verzinken of microbewerkingen – de intelligente gereedschapshouder heeft zich al in tal van toepassingen bewezen. Nu komt zijn opvolger op de markt: de iTENDO² is compacter, krachtiger en biedt aanzienlijk meer toepassingsmogelijkheden. Door zijn gereduceerde ontwerp kan het standaard gereedschapshouders één-op-één vervangen en dus ook seriebewerkingen evalueren. Bovendien maakt zijn verhoogde rotatiesnelheid hem geschikt voor toepassingen op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechnologie en microbewerkingen.

De iTENDO² detecteert wanneer er iets mis is met het bewerkingsproces. Als de trillingen bijvoorbeeld te hoog zijn, er oneffenheden ontstaan of als het gereedschap op het punt staat te breken. Uitgerust met een sensor, batterij en zendereenheid, detecteert de intelligente gereedschapshouder trillingen direct op het gereedschap. Als de toestand van de snijkant of het gereedschap verandert, kan het dankzij de gesloten regelkring in real-time reageren en schade aan het werkstuk of gereedschap voorkomen.

Zijn voorganger iTENDO blonk al uit in verschillende toepassingsgebieden als het ging om klassiek frezen en meer. De iTENDO² opent nu deuren naar nog meer mogelijkheden: met zijn verhoogde snelheid van maximaal 30.000 RPM zijn er uitgebreide toepassingsmogelijkheden in de lucht- en ruimtevaartindustrie, glasverwerking, de auto-industrie en medische technologie. Ook bij veeleisende seriële bewerkingen bewijst hij zijn kwaliteiten. Omdat hij dankzij zijn geoptimaliseerde ontwerp standaard gereedschapshouders één-op-één kan vervangen. Het is dus niet nodig om de machine opnieuw te programmeren. De interferentie contour is ongewijzigd in vergelijking met standaard gereedschapshouders. De nieuwe iTENDO2 is vanaf oktober verkrijgbaar in de maat TENDO HSK-A 63 met een diameter van 20×90. Kleinere klemdiameters kunnen worden afgedekt door tussenhulzen te gebruiken.

Voor een gemakkelijke manier om aan de slag te gaan met procesbewaking, biedt SCHUNK de iTENDO² aan in drie verschillende uitrustingspakketten. Ze voldoen aan verschillende gebruikersvereisten voor datagebruik. De ingebruikname gaat bijzonder snel met het iTENDO²- tabletpakket. De intelligente gereedschapshouder wordt direct aan de klant geleverd met een tablet-pc in een aluminium behuizing. Oftewel: stekker in het stopcontact, aansluiten op de tablet-pc en de klant kan aan de slag. Met behulp van de meegeleverde app kan de gebruiker alle belangrijke gegevens direct op de tablet oproepen en gebruiken voor parametrering en trendanalyse. De focus ligt op procestransparantie en eenvoudige procesoptimalisatie om trillingen te voorkomen. Dit betekent dat niet alleen betere oppervlakken, maar ook een aanzienlijk langere standtijd kan worden bereikt. In het voorjaar van 2022 lanceert SCHUNK de iTENDO2 easy connect. Deze meer gespecialiseerde versie stelt klanten niet alleen in staat om hun processen te volgen via de data-interface, maar ook om hun machines te monitoren. Ten slotte biedt het geplande iTENDO² pro-pakket nog meer mogelijkheden: dankzij volledige machine-integratie kunnen gebruikers met deze apparatuur zelfs processen in real-time aansturen

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.