Slim waterbeheer: het lukt in Den Haag

Slim waterbeheer

Xylem pleit voor slim waterbeheer naar aanleiding van Wereldwaterdag

Xylem, leverancier van pompen, sensoren en stromingsmeters en goed in het ontwikkelen van innovatieve wateroplossingen, zette z’n schouders onder een zeer innovatief en 100% Nederlands project in Den Haag. Een slim waterbeheer project dat zeker ter gelegenheid van Wereldwaterdag op 22 maart in de kijker mag gezet worden, want meer dan ooit is het noodzakelijk om water als essentiële hulpbron in stand te houden. Tegen 2025 zullen meer dan 1,8 miljard mensen wereldwijd te kampen hebben met waterschaarste. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt in ontwikkelde landen zoals Nederland, is water immers niet oneindig.

Enkel slimme technologieën voor een slimmer waterbeheer kunnen een oplossing bieden voor de manier waarop overheidsdiensten omgaan met de toegankelijkheid en schaarste van water. En het project in Den Haag is daar een schoolvoorbeeld van.

Innovatief omspringen met regenwater in het Cromvlietpark

In de wintermaanden regenwater opslaan om het in de zomer te gebruiken? Het is geen verre toekomstmuziek meer. Sinds vorig jaar beschikt het nieuwe Cromvlietpark in Den Haag over een zogenaamde ‘Urban Water Buffer’– een circulair en compact systeem dat regenwater lokaal zuivert, opslaat in de ondergrond en op de juiste momenten weer naar boven pompt, bijvoorbeeld om het park te irrigeren.

Normaal stroomt regenwater afkomstig van daken en straten gewoon weg, maar via een waterkelder komt het in ondergrondse buffer terecht. Voordat het naar de ondergrond mag wordt het door de Bluebloqs biofilter gestuurd, waarna het water maandenlang onder de grond kan worden opgeslagen. De buffer is het ideale antwoord op nieuwe uitdagingen om natuur in steden klimaatbestendig te maken. Daardoor kunnen bewoners dus ook tijdens droge periodes van een groene oase genieten.

Teamwork makes the dream work

Het project is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partners. Zo zorgde Field Factors uit Delft voor het watertechnisch ontwerp, leverde het haar Bluebloqs biofilter en leverde Xylem uit Dordrecht onder meer de pompen, sensoren en stromingsmeters die de verplaatsing en controle van het water mogelijk maken.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie