Productie industrie maart 2,5 procent lager

Productie industrie

Productie industrie 2,5 procent lager in maart

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse productie industrie was in maart 2,5 procent lager dan in maart 2019, maakt het CBS bekend. In de voorgaande maand kromp de productie met 1,3 procent.

Productie machine-industrie groeit

Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In de meeste bedrijfsklassen van de industrie lag de productie echter lager jaar op jaar. De productie van de transportmiddelenindustrie kromp het hardst. Een aantal bedrijven in deze branche hebben 19 maart hun fabrieken volledig gesloten.

Trend dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van februari op maart 2020 daalde de productie met 1,0 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend dalend.

Sterkste daling producentenvertrouwen ooit

Door de wereldwijde maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is het producentenvertrouwen in april 2020 naar het laagste niveau gedaald sinds de start van het onderzoek in 1985. De daling was de grootste ooit in een maand tijd. Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid daalde ongekend sterk. In maart waren er nog net iets meer positieve dan negatieve ondernemers.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) is in april naar het op een na laagste niveau ooit gedaald. Het was net als in Nederland de sterkste daling van het vertrouwen in een maand ooit. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in maart met 14 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Bron: CBS

Lees ook:
Productie industrie ruim 1 procent hoger
CO2 uitstoot stabiel
IoT, industry 4.0 en cybersecurity

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie