Simulaties helpen duurzame energie-oplossingen te verbeteren

Simulaties

De klimaatverandering brengt nieuwe uitdagingen en risico’s voor het leven op aarde met zich mee. Met de ontwikkeling en het toenemend gebruik van windmolens verminderen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en neemt de hoeveelheid koolstofemissie af. Daarmee zijn de milieu-effecten van klimaatverandering op de lange termijn te verkleinen. Meer windenergie opwekken is zowel duurzaam als kosteneffectief en levert ook banen op.

Windmolens verbeteren

Het ontwerpen, engineeren, produceren en installeren van nieuwe generatie windmolens is technisch uitdagend. De wieken moeten namelijk enorme krachten kunnen weerstaan en als ze groter worden, zijn ze meer onderhevig aan vervorming. Lawaai is eveneens een punt van zorg, dus naarmate de regelgeving strenger wordt, moeten windmolens nog stiller werken. Tevens moeten de leveranciers van windenergie ervoor zorgen dat hun productiestrategieën voldoen aan de kwaliteits- en kostendoelstellingen voor een  operationele levenscyclus van zo’n 20 jaar.

Het SIMULIA-merk van Dassault Systèmes, dat in 2010 is gelanceerd, organiseerde in april zijn vijfde Wind & Drivetrain Conference.  Tijdens dit tweedaagse virtuele evenement waren er meer dan dertig presentaties van windenergiebedrijven, onderzoeksorganisaties, de academische wereld en Dassault Systèmes. Dankzij deze online verzorgde conferentie kon een wereldwijd publiek van meer dan 650 aanwezigen uit maar liefst zestig landen deelnemen aan het evenement.

De agenda bevatte een line-up met industriële sprekers van GE Renewable Energy, Goldwind Science Technology, het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (DLR), TNO Energy Transition, ZF Wind Power en vele anderen. Zij lieten zien hoe hun werkgevers gebruik maken van modellering en simulatie om betere  oplossingen voor windenergie te ontwikkelen. De besproken onderwerpen varieerden van het voldoen aan geluidsvoorschriften, tot het modelleren en analyseren van composietmaterialen, tot het gebruik van modellering en simulatie om digitale tweelingen van windmolens en energiesystemen te creëren.

Simulaties

Toepassingen van modelleer- en simulatie-technologie

Sprekers van Dassault Systèmes lieten meerdere toepassingen van modelleer- en simulatietechnologie zien, zoals multibody systemen, computationele vloeistofdynamica, aerodynamica, akoestiek, structurele optimalisatie en materiaalmodellering. Deze technologieën maken het mogelijk om virtuele tests uit te voeren van generatoren, aandrijflijnen, wieken, offshore-installaties en complete fabricageprocessen. Met behulp van modellering en simulatie kunnen ontwerpers en engineers ontwerpconcepten in een vroeger stadium van de ontwikkelingscyclus verbeteren en de tijd en kosten van fysieke tests beperken.

Er was ook te zien hoe Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE-platform de ontwikkelingsteams van bedrijven in de energiemarkt in staat stelt samen te werken aan functionele eisen, ontwerp- en simulatiemodellen, productieprocessen en optimalisatieprojecten. Met als belangrijkste doelstellingen zowel de efficiëntie als de besluitvorming tijdens het gehele productontwikkelingsproces te verbeteren en de time-to-market te verkorten.

Simulaties

Toekomst van duurzame windenergie

Alle eventsprekers maakten duidelijk dat de windenergiemarkt momenteel in een transformatie van haar ontwikkelingsmethoden zit. Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de processen en uitbreiden van de toepassingen voor modellering, simulatie en ontwerpoptimalisatie. Dassault Systèmes liet zien hoe bedrijven in staat zijn om de tijd en kosten van fysieke tests te verminderen, meer alternatieven te evalueren en de prestaties van windmolens al eerder in de ontwikkelingscyclus te optimaliseren. De nieuwste simulatietechnologie, die efficiënt kan worden toegepast via branchespecifieke workflows en het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes, maakt de ontwikkeling van efficiënte, betrouwbare en veilige windmolens mogelijk, wat noodzakelijk is voor hun succes als alternatieve energiebron.

Geïnteresseerden die presentaties van het event willen bekijken kunnen dat na registratie gratis doen via de  sectie Windturbines van de SIMULIA Community. In deze community krijgt men tevens inzicht in het uitgebreide aanbod van modelleer- en simulatiesoftware dat door het SIMULIA-merk van Dassault Systèmes is ontwikkeld.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Peter Gloudemans (AddIT Benelux)

Peter Gloudemans is sinds 1996 de eigenaar van AddIT Benelux, gespecialiseerd in PR- en marketingondersteuning voor bedrijven die IT-toepassingen leveren, in vooral de marktsectoren bouw, logistiek en industrie. Daarvoor heeft hij zo'n tien jaar als sales manager en business development manager voor IT-bedrijven gewerkt. Peter heeft weg- en waterbouw (bachelor) en business administration (master) gestudeerd.
Lees meer van: Peter Gloudemans (AddIT Benelux)