Shell Chemicals Park Moerdijk wint VOMI Safety eXperience Award

Shell Chemicals Park Moerdijk

Shell Chemicals Park Moerdijk is de winnaar van de VOMI Safety eXperience Award 2022. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van contractors de beste veiligheidsbeleving hebben. De Award is een prijs die mogelijk is dankzij de input en medewerking van de aangesloten VOMI-lidbedrijven.

Shell Chemicals Park Moerdijk

Volgens de jury presteerden zowel Shell Chemicals Park Moerdijk als de twee andere genomineerden, ExxonMobil en Neste goed op alle aandachtsgebieden, maar onderscheidde Shell zich met name op gebied van de zichtbaarheid/toegankelijkheid van het management en het actief betrekken van de contractor. Dat zorgt in de praktijk voor een laagdrempelige verhouding tussen site management en contractors.

VOMI Safety eXperience Award naar Shell Chemicals Park Moerdijk

De VOMI Safety eXperience Award is een prijs voor én door de branche en wordt toegekend aan de opdrachtgever in de procesindustrie, waarvan operationele teams van contractors (VOMI-leden) aangeven de meest veilige werkvloer te ervaren. De basis hiervoor is een ‘longlist’ die dit jaar bestond uit ruim 150 locaties van opdrachtgevers van VOMI-leden. De locaties werden door de leden van VOMI beoordeeld. Op basis van die beoordeling is een shortlist van acht bedrijven samengesteld. Voor deze acht bedrijven zijn door operationele teams bij VOMI-bedrijven zo’n 250 enquêtes ingevuld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een vragenlijst waarmee de site-locaties worden beoordeeld op de aandachtsgebieden communicatie van uit management, onderlinge communicatie, de prioritering van veiligheid, veiligheidscultuur, veiligheidsweerstand en empowerment.

Drie genomineerden

Uit de enquêtes is een top 3 gekomen die bestond uit Shell Chemicals Park Moerdijk, de Neste-site op de Maasvlakte en de site van ExxonMobil Benelux aan de Botlekweg in Rotterdam. Deze sites zijn door de jury van de VOMI Safety eXperience Award bezocht.

Juryvoorzitter prof. dr. Jop Groeneweg, cognitief psycholoog in het veiligheidsdomein en werkzaam bij de TU Delft, Universiteit Leiden en TNO, over de Award 2022: “Door de jaren heen zien we dat asset owners -de opdrachtgevers van VOMI-leden- steeds dichter naar elkaar groeien als het om veiligheidsbeleving voor de contractors gaat. Op alle locaties wordt de expertise van contractors steeds meer op waarde geschat, goede ideeën worden uitgewisseld, besproken en waar mogelijk geïmplementeerd. Dat op zich verdient al bijzonder veel waardering. De locatie Shell Chemicals Park Moerdijk onderscheidt zich daarbij op het terrein van leiderschap.

De site-managers zijn zichtbaar én toegankelijk voor contractors. Dat verlaagt de drempel tussen site management en contractors en zorgt voor een positief veiligheidsklimaat. De Award is een fraaie bekroning van het goede werk dat Shell op de locatie Shell Chemicals Park Moerdijk verricht.”

De jury van de VOMI Safety eXperience Award 2022 bestond naast Jop Groeneweg uit Viola van Guldener (Waarnemend afdelingshoofd Arbeidsveiligheid Perceptie & Gedrag RIVM), Dennis Zijlmans (bestuur VOMI en directeur Nederland Mourik), Arie van Vliet (Directeur Gouda Vuurvast Services BV) en Emma Haakman (projectmanager VOMI).

VOMI

VOMI is de brancheorganisatie voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie. Binnen de vereniging zijn bedrijven uit verschillende vakgebieden vertegenwoordigd, waaronder bedrijven op het gebied van industriële reiniging, steigerbouw, metaalconservering, isolatie, piping & mechanical (leidingwerken), elektrische instrumentatie en hijs- en transportwerkzaamheden.
VOMI behartigt de collectieve belangen van haar leden en treedt hierbij op als gesprekspartner richting stakeholders.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.