Door: Redactie - 16 december 2021 |
Normative, ‘s werelds eerste rekenmodel voor koolstofuitstoot, introduceert een dienst die bedrijven helpt een netto koolstofuitstoot van nul te bereiken. Dit gebeurt op basis van wetenschappelijk onderbouwde klimaatinvesteringen.
Steeds meer bedrijven streven ernaar om tegen 2050 hun koolstofuitstoot terug te dringen tot nul. Deze toezeggingen moeten ertoe bijdragen dat de wereldwijde temperatuurstijging beperkt blijft tot 1,5 graden Celsius. Als dit lukt, zullen een aantal van de ergste gevolgen van de klimaatverandering worden voorkomen.
Om een netto uitstoot van nul te bereiken, moeten bedrijven zowel de directe uitstoot als de uitstoot in hun supply chain verminderen.
Maar het is voor bedrijven lastig om wegwijs te worden in de verschillende methoden die worden toegepast om koolstofuitstoot te compenseren. Het gebrek aan standaardisatie en wettelijke definities betekent dat koolstofcompensatie grotendeels een ongereguleerd gebied is. Bedrijven die ineffectieve compensaties toepassen, zijn hierdoor als het ware schuldig aan ‘greenwashing’. Dit gebeurt echter niet altijd met kwade bedoelingen. Er zijn ook bedrijven die denken dat ze hun CO2-voetafdruk daadwerkelijk compenseren.
“We moeten stoppen met praten over compensatie en beginnen met investeren in het permanent verminderen van CO2-uitstoot”, zegt Kristian Rönn, CEO en medeoprichter van Normative.
De nieuwe tool van Normative raadt alleen zinvolle projecten aan die voldoen aan vier belangrijke criteria.
“Als je als bedrijf verantwoord wilt ondernemen, kun je niet simpelweg een bedrag betalen om je huidige koolstofuitstoot te compenseren en het daarbij laten. Om wereldwijd een netto uitstoot van nul te bereiken en de ergste gevolgen van klimaatverandering te beperken, moeten bedrijven hun uitstoot zo veel en zo snel mogelijk verminderen. Daarnaast moeten ze zinvolle klimaatinvesteringen doen om te compenseren voor wat er overblijft”, zegt Kristian Rönn.
“We moeten beter zijn en beter doen. Bedrijven kunnen onbedoelde greenwashing en dure risico’s voorkomen door vanaf het begin de juiste dingen te doen. Als je het de eerste keer meteen goed doet, hoef je niet terug te krabbelen en de emissies aan te pakken die in eerste instantie niet goed waren aangepakt”, legt Rönn uit.
Normative heeft een portfolio ontwikkeld voor het verminderen van de koolstofuitstoot. Hierbij worden diverse methoden gebruikt, waaronder biochar, verbeterde verwering, bio-olie en CO2-mineralisatie. Deze worden geleverd door Patch.io, zijn wetenschappelijk onderbouwd, en worden getoetst door onafhankelijke deskundigen.
Voorbeelden van CO2-compensatieprojecten die niet voldoen aan de vier criteria van Normative zijn onder andere compensaties die de schijn van koolstofneutraliteit wekken zonder dit werkelijk te bereiken. Een van de meest voorkomende voorbeelden van een ineffectieve compensatie is het planten van bomen. Het idee hierachter is dat de geplante bomen een vergelijkbare hoeveelheid CO2 uit de atmosfeer absorberen. Het duurt echter tientallen jaren voordat nieuw geplante bomen in staat zijn om de uitgestoten koolstof kunnen opnemen. Maar de koolstofuitstoot die ze zogenaamd moeten compenseren, is nu van belang.
“Het is nu makkelijker dan ooit om het juiste te doen. Door te investeren in klimaatinvesteringen die een echte impact hebben, kunnen bedrijven een actieve rol spelen in het oplossen van de klimaatcrisis”, stelt Rönn.
“Wij willen bedrijven die streven naar een koolstofuitstoot van netto nul helpen om de juiste beslissing te nemen. Met wetenschappelijk onderbouwde oplossingen, maken we de weg vrij voor degenen die daadwerkelijk een impact willen maken”, besluit Kristian Rönn.
Normative voorziet bedrijven over de hele wereld van een rekenmodel om de CO2-uitstoot te meten. Met klanten, waaronder SEB (pilot), Summa Equity, Flying Tiger Copenhagen, Elekta en Vitamin Well, helpt Normative bedrijven om hun uitstoot te verantwoorden en netto nul te bereiken. Het nieuwe Carbon Removal Portfolio van Normative biedt effectieve, op wetenschap gebaseerde klimaatinvesteringen om emissies te compenseren die bedrijven niet kunnen verminderen, waardoor deze bedrijven echt netto nul worden.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.