Door: Redactie - 3 juli 2024 |
KU Leuven en TU Eindhoven (TU/e) hebben een belangrijke samenwerkingsovereenkomst getekend op 1 juli 2024 in Leuven. Deze overeenkomst richt zich op de gezamenlijke ontwikkeling van onderwijs en onderzoek binnen de semicon (halfgeleidertechnologie). Door deze krachtenbundeling willen beide universiteiten de kennis-ecosystemen van Eindhoven (Brainport) en Leuven (Mindgate) versterken.
Partners zoals ASML en IMEC spelen een grote rol bij dit semicon partnerschap. Deze samenwerking sluit ook aan bij initiatieven zoals de European Chips Act en het Nederlandse versterkingsplan voor de microchipsector, genaamd ‘Beethoven’.
De samenwerking tussen KU Leuven en TU/e omvat het gezamenlijk opleiden van promovendi tot semicon-topexperts. Deze promovendi zullen zich bezighouden met onderzoek in relevante vakgebieden zoals AI, mechatronica, software-ontwikkeling, materiaalwetenschap, plasmafysica, microchiptechnologie en optica. Er wordt een zaaifonds opgericht om nieuwe onderzoeksmogelijkheden te verkennen, en er wordt actief gezocht naar externe onderzoeksfinanciering.
Naast onderzoek richten KU Leuven en TU/e zich ook op het opzetten van gezamenlijke masteropleidingen in onder andere optica, photonics, quantum technology, semiconductor engineering en hightech-systems engineering. Deze opleidingen zullen uitwisselingen van studenten en onderzoekers tussen de twee universiteiten omvatten. Het uiteindelijke doel is om ook een gezamenlijke bacheloropleiding te creëren.
Een belangrijk onderdeel van de samenwerking is de oprichting van een jaarlijkse Summer School voor honderd topstudenten wereldwijd. Deze Summer School, georganiseerd in samenwerking met industriële partners, zal zich richten op onderwerpen die relevant zijn voor de semicon-sector.
KU Leuven en TU/e investeren minimaal 4 miljoen euro in deze samenwerking. Dit bedrag zal waarschijnlijk verder toenemen door het aantrekken van extra fondsen en het ontwikkelen van nieuwe opleidingen. IMEC en ASML zullen nauw betrokken worden bij deze samenwerking, en er wordt onderzocht welke andere partijen kunnen bijdragen.
Rector Silvia Lenaerts van TU/e heeft hoge verwachtingen van deze samenwerking op het gebied van semicon. Ze wijst op de strategische autonomie van Europa en de rol van de halfgeleidersector in het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Rector Luc Sels van KU Leuven is eveneens enthousiast en benadrukt de gemeenschappelijke taal die beide universiteiten spreken en de versterking van hun geografisch en wetenschappelijk verbonden regio’s.
De TU/e heeft een lange geschiedenis in semicon en heeft momenteel ongeveer 700 onderzoekers die werken binnen het Future Chips flagship van de universiteit. Vorig jaar tekende TU/e al een intentieovereenkomst met KU Leuven en RWTH Aachen voor samenwerking op het gebied van AI.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.