Door: Redactie - 1 oktober 2024 |
Promovendus aan de Universiteit van Leiden Karen van den Akker heeft een bijzonder doel voor ogen met haar prentenboek Met mama naar Mars: jonge meisjes enthousiasmeren voor techniek. Dit kinderboek vertelt het verhaal van Luna, een avontuurlijk meisje dat vastbesloten is om een reis naar Mars te maken. Dit lijkt misschien een simpel verhaal, maar de onderliggende boodschap is diepgaand en krachtig: techniek en wetenschap zijn ook voor meisjes.
Het kinderboek ontstond vanuit een tweejarig scholarship-programma van ASML, waar Van den Akker samen met medestudenten Liselotte Nass en Nadine Duursma aan deelnam. Hun doel was duidelijk: meer vrouwen in de techniek krijgen. De motivatie achter het project ligt in de constatering dat het gebrek aan vrouwelijke technici al op jonge leeftijd ontstaat. “Voor jonge meisjes zijn er maar weinig middelen om kennis te maken met techniek,” zegt Van den Akker. “Daarom besloten we een kinderboek te schrijven.”
Het kinderboek Met mama naar Mars speelt een sleutelrol in het doorbreken van het stereotype dat bètavakken saai zijn. In de ogen van velen is wetenschap een droog en complex vakgebied, maar het kinderboek probeert dit imago te veranderen. Van den Akker legt uit: “Met ons boek laten we zien dat techniek juist spannend en uitdagend kan zijn. Luna’s avontuur laat zien hoe leuk en creatief techniek kan zijn.”
Het verhaal volgt Luna, die teleurgesteld raakt wanneer de raket waarmee ze naar Mars wil, niet werkt. In plaats van op te geven, gaat ze op zoek naar de oorzaak van het probleem. Luna praat met verschillende wetenschappers die betrokken zijn bij het maken van de raket. Elk van hen vertelt haar over hun werk en waarom hun specifieke bijdrage zo belangrijk is voor de raket. Dit geeft jonge lezers van het kinderboek een beeld van hoe wetenschappers dagelijks werken en welke problemen ze oplossen.
Wat Met mama naar Mars bijzonder maakt, is dat de wetenschappers in het verhaal gebaseerd zijn op echte vrouwelijke rolmodellen. Alle personages zijn vernoemd naar vrouwelijke wetenschappers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan hun vakgebied. Deze namen staan ook vermeld achter in het kinderboek, zodat jonge lezers kunnen ontdekken wie deze vrouwen zijn. Van den Akker: “We willen jonge meisjes laten zien dat techniek en wetenschap niet alleen iets voor jongens zijn, maar dat vrouwen ook grote impact hebben in deze velden.”
Het karakter van Luna is speciaal ontworpen om eigenschappen zoals nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen te weerspiegelen, de kenmerken die een onderzoeker nodig heeft om succesvol te zijn. Van den Akker hoopt dat dit meisjes zal inspireren om zelf ook deze weg te verkennen.
Ondanks de positieve reacties op het kinderboek, merkt Van den Akker dat er nog steeds stereotypen bestaan. Ze vertelt over een moeder die dacht dat het boek beter geschikt zou zijn voor haar zoontjes dan voor haar dochter. Dit soort reacties bevestigen waarom een kinderboek zoals Met mama naar Mars zo belangrijk is. “Techniek wordt nog vaak gezien als iets voor jongens, terwijl meisjes net zo goed enthousiast kunnen worden voor wetenschap,” aldus Van den Akker. Met dit prentenboek wil ze laten zien dat dit voor iedereen is, ongeacht je gender.
Het kinderboek is nu verkrijgbaar in boekhandels en bekende webshops. Met Met mama naar Mars hopen Van den Akker en haar medeauteurs jonge meisjes te inspireren om een passie voor techniek en wetenschap te ontwikkelen. Door op jonge leeftijd te laten zien wat de mogelijkheden zijn binnen de technische sector, kan de toekomst van meisjes in deze sector rooskleuriger worden.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.