Door: Redactie - 8 februari 2021 |
Gert Jan Braam is ING Sector Banker Industry bij ING. Met deze Sector update wil hij je op de hoogte houden van de laatste inzichten. Dit kan je helpen om vooruit te denken en te acteren. Zeker nu is het belangrijk om niet af te wachten.
Na een flinke krimp in 2020 (-5%) herstelt de industrie in 2021 naar verwachting met een productiegroei van 2,5%. Na een jaar waarin de industrie te maken kreeg met verstoringen in de toeleveringsketen en vervolgens vraaguitval door de coronacrisis, is de weg naar herstel vanaf de tweede helft van 2020 ingeslagen. Binnenlandse vraag maar met name aantrekkende exporten zijn de drijvende kracht achter dit herstel. Verschillende indicatoren laten zien dat de industriesector nog positiever gestemd is over 2021. De nog steeds stijgende inkoopmanagersindex, waarin de meeste deelindexen groei laten zien, als ook het productieherstel in de afgelopen zes maanden geven dit duidelijk weer.
Lees hier alle achtergronden bij de industrie vooruitzichten 2021.
De autoverkopen laten naar verwachting in 2021 -na een dip van 20% afgelopen jaar- gedeeltelijk herstel zien met een groei van 10%, tot een aantal van 390.000. Het aandeel elektrisch hierin bedraagt naar verwachting 25%. De verwachte versoepeling van corona maatregelen en lagere prijsstelling werken bevorderend op de verkopen, meer thuiswerken en een hogere werkloosheid juist niet. Bekijk hier de volledige outlook.
Verschillende Europese landen hebben doelstellingen vastgesteld voor het aandeel 100% elektrische auto’s in nieuwe verkopen voor 2025, 2030 of 2035. Fabrikanten hebben hun innovatiebudgetten aangepast in een poging gelijke tred te houden met de introductie van een hele nieuwe reeks voertuigen in de komende jaren. De voorspelling is dat de wereldwijde verkoopcijfers van elektrische voertuigen in 2021 met 50% zullen stijgen, uitgaande van een totaal aandeel van ongeveer 3% in 2020. Drie belangrijke drijfveren voor de groei in elektrische auto’s zijn:
Lees ook de internationale automotive outlook.
In de laatste maanden van 2020 heeft ING met partner Link magazine digitale industriemeetings georganiseerd: TalkING Industry. Industriële ondernemers – OEM-ers en toeleveranciers- in de regio Noord-Oost Nederland deelden ‘learnings’ en ‘best practices’ uit de afgelopen corona-periode en keken vooruit naar 2021.
Een aantal gespreksonderwerpen uit deze industriemeeting:
Lees hier het artikel van de TalkING Industry.
De industrie blijft zich herstellen. Ondanks alle problemen van de tweede besmettingsgolf waarmee de economie momenteel wordt geconfronteerd. In november lag de productie minder dan één procent onder het niveau van vóór het coronavirus. De sterke stijging van de productie van kapitaalgoederen, die maand op maand met 7% steeg, viel hierbij op.
Het snelle herstel van de vraag na de eerste lock-down, samen met het aanhoudende herstel van de exportvraag, heeft de industrie een duw in de rug gegeven. De komende maanden blijven erg onzeker, aangezien de beperkingen worden verlengd, wat ook tweede-ronde-effecten op de productie zou kunnen hebben. Vooralsnog heeft de industrie zich uitstekend staande gehouden in de afgelopen maanden.
Nieuwsgierig naar meer informatie?
Uit onderzoek van ING onder honderden bedrijven blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven volop bezig is met een duurzame herstart uit de coronacrisis. Met name de grootbedrijven (79%) zien een sterkere noodzaak dan vlak voor de crisis om zelf te verduurzamen. De belangrijkste drijfveren voor verduurzaming zijn: het milieu, kostenbesparingen, voorkomen van verspilling, onderscheidend zijn en waarborging van de continuïteit van het bedrijf. Nieuwsgierig naar meer onderzoekresultaten?
De industrie speelt een cruciale rol in verdere verduurzaming en het terugdringen van CO2 uitstoot. De duurzame focus in de sector is met name gericht op energie efficiency (energietransitie) en de circulaire industrie. Ontdek de duurzaamheidstrends voor de industrie.
Gert Jan Braam stelt het op prijs als je de survey wilt invullen. Het gaat om maximaal drie vragen. Deel je feedback.
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.