Sabic haalt 300 gwh duurzame windenergie binnen voor site Geleen

Duurzame windenergie op de Noordzee recyclebare bladen Energieprojecten Windenergie kopen

SABIC heeft met haar Joint Venture Utility Support Group (USG) B.V. een langlopende overeenkomst gesloten voor de levering van duurzame windenergie aan haar petrochemische site in Geleen.

De levering van de duurzame energie is officieel op 1 januari 2022 van start gegaan en voorziet in een jaarlijkse levering van 300 GWh duurzame windenergie vanuit het nieuwe windmolenpark Fryslân op het IJsselmeer. De overeenkomst voorziet in 30% van de jaarlijkse stroombehoefte van SABIC in Geleen, waardoor SABIC haar indirecte CO2-uitstoot met 120.000 MT kan verminderen. Dit is vergelijkbaar met het emissiereductiepotentieel van 3 miljoen bomen.

De overeenkomst voor duurzame windenergie is een nieuwe, belangrijke ontwikkeling in SABIC’s wereldwijde strategie voor CO2- neutraliteit. Deze strategie werd vorig jaar bekend gemaakt. Duurzame energiebronnen zijn een essentiële factor in SABIC’s streven om alle activiteiten die onder controle van het bedrijf plaatsvinden, in 2050 koolstofneutraal uit te voeren. Hierbij wordt rekening gehouden met de verschillende regionale en nationale ambities, overeenkomsten en initiatieven.

Frank Kuijpers, General Manager Corporate Sustainability bij SABIC, zegt hierover het volgende: “Deze nieuwe overeenkomst brengt ons dichter bij het realiseren van onze ambitie om in 2025 een mix van 4GW aan wind- en zonne-energie te hebben geïnstalleerd voor alle sites wereldwijd, oplopend tot 12GW in 2030. Zo zal onze chemische fabriek in Cartagena (Spanje) tegen 2024 de eerste ter wereld van deze omvang zijn, die voor 100% op duurzame energie draait. Wij evalueren voortdurend nieuwe initiatieven en technologieën voor de implementatie van duurzame energie in onze wereldwijde activiteiten.”

Deze aankondiging voor het gebruik van duurzame windenergie volgt op een andere belangrijke ontwikkeling binnen SABIC in Geleen. Begin vorig jaar startte het bedrijf met de bouw van ’s werelds eerste, commerciële installatie voor advanced recycling.

In een reactie op deze twee belangrijke ontwikkelingen stelt General Manager Site Geleen John Bruijnooge: “In de chemische industrie draait duurzaamheid om het bereiken van volledige circulariteit. In combinatie met onze nieuwe advanced recycling installatie, die op dit moment in aanbouw is, draagt deze overeenkomst bij aan het verder verduurzamen van onze productieprocessen en producten.”

SABIC erkent dat om succesvol te zijn op de huidige wereldmarkt, duurzaamheid verankerd moet zijn in de manier van zakendoen. Om concurrerend te blijven en aan de eisen van klanten te voldoen, zal de productie van duurzame materialen in de toekomst toenemen – namelijk door gebruikte kunststoffen te recyclen tot een alternatieve grondstof voor de productie van nieuwe, hoogwaardige, circulaire producten en diensten.

SABIC

SABIC is een wereldwijd gediversifieerd chemiebedrijf, met hoofdkantoor in Riyadh, Saudi-Arabië. Het bedrijf produceert op wereldwijde schaal in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, het Midden- Oosten en Azië-Pacific en maakt verschillende soorten producten: chemicaliën, basis- en hoogwaardige kunststoffen, agri-nutriënten en metalen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie