Robotisering in de tijd van personeelsschaarste

Robots bruikbaarder Intelligent diagnostics Robotisering Vertrouwen Botsingen vermijden

De huidige personeelsschaarste lijkt het beeld rondom robotisering te wijzigen. Je zou kunnen zeggen: ‘het probleem van een tekort aan technisch personeel kan technologisch worden opgelost’. Een specifiek seminar tijdens WoTS 2022 legt de nadruk op robotisering in industrie en wetenschap. Voor professionals uit de zorg en laboratoria kan dit technologische verhaal achter de actualiteit eveneens inspirerend zijn. De nuchtere verhalen vanuit MIT/Stanford, WUR, MAREL en Moba bieden u nieuwe inzichten en kansen.

Het robotisering seminar wordt geopend door Georgios Petropoulus van MIT/Stanford. De spreker spitste zijn onderzoek toe op werkgelegenheid, economie, concurrentie en kwaliteit van werk. Hij zal de implicaties van industriële robots op de arbeidsmarkt en de verandering in de economie presenteren.

Er zal niet alleen verplaatsing van werk zijn, maar ook productiviteitswinst die nieuwe kansen creëert. Als samenleving moeten we echter leren omgaan met robots, de omstandigheden op de werkplek veranderen en de beroepsbevolking opleiden. Het risico kan zijn dat we te veel automatiseren, dus hoe kunnen bedrijven en samenlevingen de juiste keuzes maken?

Julian Langowski van de WUR biedt lessen vanuit de natuur, die gebruikt kunnen worden in een nieuwe generatie ‘zachte’ robotsystemen. De natuur heeft zich tijdens de evolutie continu aangepast aan de omgeving. Daarmee worden creatieve oplossingen aangeboden voor fundamentele problemen. De spreker toont diverse lessen en gaat met name in op de fascinerende gripkwaliteiten van boomkikkers. Wat kunnen we daarvan leren om de grip van robots te verbeteren?

Moba is een zfabrikant van machines voor het sorteren, verpakken en verwerken van eieren. Het bedrijf levert voor de eierindustrie bijzonder innovatieve en betrouwbare totaaloplossingen die voldoen aan de strenge eisen van de huidige markt. Paul Buisman toont in zijn presentatie hoe Moba een generieke softwareschil rond de robot heeft geprogrammeerd, zodat elke robotcel als een ‘standaardproduct‘ wordt geleverd. Dat biedt kansen in de diversiteit aan toepassingen in de praktijk.

MAREL ondersteunt de productie van hoogwaardig, veilig en betaalbaar voedsel door software, diensten, systemen en oplossingen te leveren aan de vis-, vlees- en pluimveeverwerkende industrie. Duurzaamheid vormt de kern van het bedrijf, mede door afval te verminderen en tegelijkertijd de opbrengsten te verbeteren en economische waarde te creëren. Robert van Riet gaat in op de diversiteit in producten, gewicht, dieren en menselijke invloed. De aanpak bij deze diversiteit begint met 3D-scans van producten en het doorrekenen van de uitgangssituatie. In verschillende stappen, met gebruik van vision en Artificial Intelligence, wordt het Robot toolpath berekend. De spreker laat u zien hoe alles werkt.

U kunt zich hier aanmelden voor een bezoek aan de WoTS en het robotisering seminar.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Algemeen - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.