Intelligente depalletiseerder met vision stapelt tot 800 objecten per uur af

Depalletiseerder

Volgens de Duitse Vereniging voor pakket- en expreslogistiek (Bundesverband Paket und Expresslogistik e. V.) werden er in 2022 alleen al in Duitsland 4,15 miljard koeriers-, expres- en pakketzendingen verstuurd. Naar verwachting zal dit aantal in 2027 groeien tot ongeveer 4,9 miljard. In deze context en gezien het algemene personeelstekort, is er maar één oplossing voor verzend- en logistiekbedrijven om deze immense hoeveelheid bestellingen aan te kunnen: het toepassen van meer automatisering. De wereldwijde robotintegrator AWL biedt RODE (RObotic DEpalletiser) aan, een intelligente robot depalletiseerder oplossing. Onlangs werd RODE toegepast bij DHL eCommerce in Rotterdam. In deze machine zijn twee Ensenso 3D-camera’s van IDS Imaging Development Systems geïmplementeerd om de benodigde beeldgegevens te leveren.

Intelligente depalletiseerder

RODE is een product van AWL in de intralogistieke markt. Deze robotoplossing kan efficiënt pakketten verwerken die willekeurig op een pallet zijn geplaatst, wat het onderscheidt van conventionele systemen.

De robot in de intelligente depalletiseerder stapelt automatisch verpakte goederen zoals kartonnen dozen, zakken of containers van pallets. Dit zorgt voor een continue verwerking zonder vertragingen of stilstand. Zelfs “extra shifts” tijdens piekmomenten kunnen op elk moment worden geïmplementeerd, bijvoorbeeld om de verhoogde werkdruk tijdens Kerstmis op te vangen. Hiermee heeft het personeel haar handen vrij voor meer gekwalificeerde taken, zoals de daaropvolgende verwerking van zendingen of het afhandelen van klantvragen. Tegelijkertijd verlicht het werknemers van fysiek en ergonomisch belastende taken en vermindert het risico op letsel.

DHL eCommerce in Rotterdam verwerkt RODE tot 800 pakketten per uur met een maximaal gewicht van 31,5 kg per stuk en plaatst ze vervolgens op de bijbehorende sorteerriem. De specifieke uitdaging hierbij ligt in het oppakken van pakketten van verschillende formaten en gewichten door de robot. Het moet zelfstandig de positie van de objecten in de driedimensionale ruimte herkennen en beslissen welk pakket als volgende moet worden opgepakt. Vervolgens moet het de beste grijppositie bepalen en botsing met andere pakketten of de machine vermijden.

Robotarmen en 3D-camera’s

“Deze intelligente robotoplossing integreert AI beeldverwerking en high-tech grijpertechnologie. Het systeem herkent producten en kan de items omdraaien om ervoor te zorgen dat de benodigde lange zijde voorop ligt,” legt Sander Lensen, R&D Manager bij AWL, uit. Twee Ensenso X36 3D-camera’s leveren de benodigde beeldgegevens. Ze kunnen 2D- en 3D-informatie verstrekken over producten op een pallet van 1200 x 1200 mm en een maximale hoogte van 2400 mm. Het geïntegreerde beeldverwerkingssysteem verwerkt deze gegevens verder en stelt de depalletiseerder in staat elk individueel pakket te identificeren en de bijbehorende grijppositie te bepalen zodat de robot deze kan oppakken.

Elk Ensenso X36 3D-camerasysteem bestaat uit een projectoreenheid en twee GigE-camera’s met 1,6 MP of 5 MP CMOS-sensoren. AWL heeft gekozen voor de 5 MP-variant voor zijn oplossing. Montage- en afstelbeugels, drie lenzen en sync- en patchkabels voor het aansluiten van de camera’s op de projectoreenheid zijn ook inbegrepen in de levering. De geïntegreerde FlexView2-technologie zorgt voor een nog betere ruimtelijke resolutie bij donkere of reflecterende oppervlakken. De 3D-systemen zijn op de depalletiseerder gemonteerd en vooraf gekalibreerd. Focussen en kalibreren is echter ook mogelijk met behulp van de setup wizard die in de software is geïntegreerd.

Vooruitzicht

“De intralogistieke markt is een groeimarkt. Het aantal benodigde robotoplossingen zal de komende jaren snel toenemen. Het type producten dat herkend moet worden, zal voortdurend veranderen. Dit zal een uitdaging zijn voor alle componenten en de eisen aan de camera,” legt Sander Lensen uit. Sander is R&D Manager bij AWL. Beeldverwerking ontwikkelt zich echter ook snel. Slimme oplossingen die cameratechnologie met kunstmatige intelligentie combineren, zijn in opkomst. Ze bieden veel potentieel om zowel steeds veeleisender taken als het verslechterende tekort aan geschoolde arbeiders aan te pakken. Karton voor karton, pakket voor pakket, pallet voor pallet.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.