Industriële sector blijft sterk achter in verduurzamen mobiliteitsbeleid

toekomst van het vliegen Ranglijst Zakelijk Vliegen

De totale CO₂-uitstoot door zakelijke vliegreizen van bedrijven in Nederland die daarover rapporteren, is tussen 2019 en 2023 met gemiddeld 36 procent gedaald. Deze daling kan groter zijn als alle bedrijven hier prioriteit aan zouden geven. Dit blijkt uit de Ranglijst Zakelijk Vliegen die Natuur & Milieu vandaag voor het eerst publiceert. De lijst vergelijkt de ontwikkeling van de CO2-uitstoot door vliegen per bedrijf, de transparantie over hun (vlieg)reizen en of ze doelen hebben om minder te gaan vliegen. Op de lijst komt ABN AMRO uit de bus als koploper. Zij rapporteren transparant, stellen doelen en hebben de CO2-uitstoot van zakelijk vliegen met 43% verminderd. De consultancy-, finance- en ingenieurssector presteren over het algemeen goed op minder vliegen, terwijl bedrijven in de bouw & offshore en industrie achterblijven. Met name voor de industriële sector is dat een gemiste kans, omdat dit een sector is die voor veel zakelijke vluchten zorgt.  

In het onderzoek werden 47 grote bedrijven met elkaar vergeleken. Dit zijn bedrijven met vestigingen in Nederland die wereldwijd opereren en met meer dan duizend medewerkers. Daarvan rapporteerden er 32 over hun emissies. Samen zorgden de rapporterende bedrijven gemiddeld voor 36% minder CO2-uitstoot door zakelijk vliegen in 2023 dan in 2019. Van alle onderzochte sectoren presteert de industrie het slechtst: vrijwel geen enkel bedrijf stelt doelen of rapporteert volledig over vliegemissies. Toch zijn reducties ook hier mogelijk. DSM laat als enige industriële bedrijf zien dat de uitstoot fors lager kan. Zij reduceerden de uitstoot met 53% sinds 2019. Andere grote spelers zoals Tata Steel en Shell tonen een stijging of beperkte afname, en de meerderheid van de bedrijven, waaronder AkzoNobel, Pon, VDL en Vanderlande, blijft volledig stil over hun uitstoot door zakelijke vluchten. 

Veel bedrijven rapporteren niet – en dat is een probleem

Van de 47 bedrijven in de totale ranglijst scoort DSM met een reductie van 53% als enige industriële bedrijf boven het gemiddelde. Hoewel het bedrijf geen specifiek doel voor vliegreizen heeft geformuleerd, laat het resultaat zien dat intern beleid wel degelijk effect heeft. Shell laat een afname van 24% zien, maar heeft geen reductiedoel. Tata Steel heeft zelfs 5% méér uitstoot dan in 2019. Vijf van de acht onderzochte industriële bedrijven geven geen enkele inzage in hun uitstoot door zakelijk vliegen, waardoor de uitstoot door vliegreizen ongemerkt door kan groeien. Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu: “De industrie is verantwoordelijk voor veel zakelijke vluchten, dus hier valt veel winst te behalen. Maar zolang bedrijven geen doelen stellen of rapporteren, gebeurt er niets. Dat is een gemiste kans – én een risico voor het klimaat. De coronajaren bewezen dat minder vliegen kan, ook in internationale bedrijven. DSM laat al zien dat het kán.” 

Over de Ranglijst Zakelijk Vliegen 

Zakelijke vliegen zorgt voor ongeveer een derde van de CO₂-uitstoot van de luchtvaart. In de nasleep van de pandemie gaven veel bedrijven aan structureel minder te willen vliegen. Natuur & Milieu bracht samen met Transport & Environment in kaart welke bedrijven hun beloftes nakomen en welke niet. 

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie