Door: Redactie - 2 juli 2021 |
Hoe automatiseer je als voedselproducent een productieproces met ‘naakte’ organische producten, zonder groot financieel risico? QING en Stäubli Robotics lanceren een unieke aanpak in de Agri en Food markt.
Voor veel machinebouwers en voedselproducenten in de Agri en Food markt blijft de vraag hierboven tot op de dag van vandaag nog onbeantwoord. Het verwerken, sorteren en verpakken van organische producten brengt grote uitdagingen met zich mee. Geen product is exact hetzelfde. Vormen verschillen, producten zijn kwetsbaar en je hebt vaak te maken met een natte/high- en mediumcare omgeving. Tegelijkertijd neemt de druk toe om meer te produceren in een kortere tijd. Arbeidskrachten zijn schaars en je wilt je waste minimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van je product. Dat maakt de stap naar het automatiseren van je primaire proces complex.
Mede dankzij de complexiteit van organische producten bestaat er geen standaard automatisering. Vind maar eens een oplossing die om kan gaan met verschillende vormen van producten, bestand is tegen natte omgevingen én goed schoon te houden is.
Daarnaast moet de automatisering complexe handelingen uit kunnen voeren. Het brengt een financieel risico met zich mee om zoiets te ontwikkelen. Je wilt eerst een bewezen oplossing zien voordat je gaat investeren. Het risico is te groot om te investeren in iets waarvan je niet 100% zeker weet dat het gaat werken. Maar wie durft het aan om dit risico te nemen?
Dat kan en móét anders volgens QING en Stäubli Robotics. De twee vooruitlopers in de Agri en Food industrie zijn daarom een samenwerking gestart.
QING is een hightech ingenieursbureau met een eigen development lab. Zij bieden de Agri en Food markt toegang tot geavanceerde technologieën zoals Digital Twin, simulatie, AI en Vision. Stäubli Robotics heeft binnen haar robotgamma een assortiment dat volledig is gericht op food: Humid Environment (HE). Deze HE lijn is speciaal ontwikkeld voor productieomgevingen met organische producten.
Samen geven zij toegang tot een unieke aanpak die kan leiden tot een oplossing die zeer geschikt is voor productieomgevingen waar gewerkt wordt met onverpakt ‘naakt’ voedsel en strenge hygiëne-eisen. Van vlees- en visverwerking tot groenten, van paddenstoelen tot zuivelproducten. Zonder vooraf grote investeringen te doen in een automatisering die achteraf niet rendabel blijkt te zijn.
QING en Stäubli Robotics bieden een plek waar je de haalbaarheid van complexe problemen kunt laten testen voor organische producten. Doordat een HE robot van Stäubli Robotics is geplaatst in het development lab van QING worden proof of concepts getest, zonder dat je eerst een grote risicovolle investering hoeft te doen. In combinatie met de technologieën AI, vision, data en simulatie zijn er ontzettend veel mogelijkheden waar je gebruik van kunt maken. Allemaal op basis van de eigen situatie en complexiteit van het primaire productieproces.
Het complete assortiment HE robots van Stäubli Robotics bestaat uit de enige robots ter wereld die zowel waterdicht zijn als ook tegen chemicaliën kunnen. Van de allerkleinste tot de allergrootste formaten. Zonder verlies op industriële snelheid. En dat is belangrijk voor zowel de snelheid van de reiniging als de houdbaarheid van de machine.
De HE robot in het QING development lab biedt iedere voedselproducent een enorme kans om hier haalbaarheidsstudies mee te laten doen, zonder zelf de technologie en kennis in huis te hebben. Daarnaast wordt de robot ter beschikking gesteld aan studenten om sneller te kunnen leren van de nieuwste toepassingen op het gebied van automatiseringen binnen de Agri en Food markt.
Beide bedrijven willen een revolutie ontketenen voor voedselproducenten in de Agri en Food markt. Van risicovolle naar voorspelbare investeringen. Een nieuwe, unieke manier om bij te dragen aan de automatisering van primaire organische productieprocessen.
Lees ook:
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.