Door: Redactie - 7 januari 2020 |
Wat kunt u verwachten op het PPA event – Productie Proces Automatisering event?
Effectiviteit en efficiency zijn door de jaren heen de kernwoorden voor de productie- en procesindustrie. Actuele ontwikkelingen rond Industry 4.0, the Industrial Internet of Things, Big Data en daardoor ook Cyber Security vragen om concrete en tegelijkertijd strategische keuzes.
Er is een transitie naar nieuwe technologie, maar wat is de roadmap? Een bezoek aan het PPA event – Productie Proces Automatisering (PPA) event dat plaatsvindt op 28 januari 2020 in Congrescentrum 1931 Brabanthallen in Den Bosch, biedt u kennisoverdracht om de juiste keuzes te maken. Zowel in het kader van technologische vernieuwingen als in de samenwerking met de keten.
Een aantal lezingen in het seminarprogramma van het PPA event gaat concreet in op de verhouding tussen IT- en productieafdelingen. Als er integraal naar procesoptimalisatie gekeken wordt, kan geïntegreerde technologie veel nieuwe kansen bieden. Hieronder vindt u een selectie van een aantal lezingen die tijdens het event dieper op dit thema ingaan.
Door groeiende internationale concurrentie, druk op marges en veranderingen in de keten ervaren veel maakbedrijven de druk om nog efficiënter te werken. Veel efficiëntieverbetering zit verscholen in een betere samenwerking tussen IT en OT. IT is het kindje van de business, waarin alles draait om financiële data. OT is de motor van de werkvloer, waar bijna obsessief gestuurd wordt op productiviteit. Twee gescheiden werelden die ineens samen moeten werken om hun organisatie toekomstbestendig te maken. In de presentatie van Leendert Mijnders van ICT Netherlands wordt besproken welke stappen nodig zijn om beide op één lijn te krijgen, met praktische voorbeelden.
Industrie 4.0 en de komst van slimme sensoren, de cloud, big data en algoritmes brengen in de industrie een digitale transformatie teweeg met een enorme impact. Bijvoorbeeld op het gebied van onderhoud of energiereductie. Maar IIoT werkt ook als een spiegel die confronterend kan zijn. Immers, afwijkingen in processen en assets worden eerder geïdentificeerd doordat algoritmes voorspellende analyses uitvoeren. IIoT-specialisten Frank Knobbe (werkzaam bij Yokogawa) en Maurice Jilderda (werkzaam bij Perfact Group) gaan tijdens hun presentatie op het PPA event in op de laatste trends en laten zien hoe je IIoT voor je kunt laten werken en zo een smart factory realiseert.
Het beschikbaar maken van informatie op mobiele apparaten is een essentieel ingrediënt voor de adoptie van digitalisering. In het domein van industriële automatisering en technische onderhoud binnen de procesindustrie is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. In de realiteit dienen we rekening te houden met reeds bestaande procescontrole-installatie en regelmatige security updates met betrekking tot cyber security. Hierdoor wordt de conventionele manier van toewijzen van connectiviteitsrechten tussen OT en IT steeds onderhoud intensiever.
Door middel van twee nieuwe IIOT software-innovaties heeft Emerson een toekomstverzekerde oplossing ontwikkeld om het mobiel beschikbaar maken van informatie op een veilige manier mogelijk te maken. Tevens ondersteunen deze oplossingen de mogelijkheid tot het verder automatiseren van werkprocessen, beslissingen met betere informatie te ondersteunen en dusdanig een hogere operationele prestaties te bewerkstelligen. Dieter Charle (namens Emerson) geeft op het PPA event 2020 een lezing hierover.
In deze tijd van industrie 4.0 waarin informatie techniek (IT) en operationele techniek (OT) steeds verder moeten integreren (voor het verzamelen en analyseren van procesdata) is een geïntegreerde aanpak noodzakelijk. Wat is het verschil in visie en aanpak tussen het IT en OT-domein, op het gebied van veiligheid en cyberveiligheid? De integratie van veiligheidssystemen verschilt per marktsegment en kan op diverse wijzen worden ingevuld. Valentijn van Ee van Schneider Electric licht een voorbeeld toe van een geïntegreerd veiligheidssysteem.
Het industrielandschap in Nederland is zeer divers. Zelfs binnen een bedrijfstak kunnen de productieprocessen behoorlijk van elkaar verschillen. Standaardisatie op de werkvloer is dus vaak ver te zoeken. Dit in tegenstelling met de “kantoor en logistieke processen” in de bedrijven, hier is een grote mate van gelijkvormigheid waardoor er veel “standaard” bedrijfssoftware wordt toegepast (zoals ERP).
De laatste jaren nemen de ontwikkelingen van cloudtoepassingen echter een grote vlucht, ook voor wat betreft industriële software voor de aansturing van fabricage en productieprocessen.
Er ontstaan nieuwe kansen (standaardisatie, flexibiliteit, integratie etc.) maar ook nieuwe bedreigingen (verlies van proceskennis of kritische bedrijfsdata, veiligheidsissues etc.).
In ons dagelijkse leven verloopt al ons betalingsverkeer al lang via de cloud en u wordt tegenwoordig ook al op afstand door een chirurg geopereerd middels een robotarm. We vertrouwen dus steeds vaker op cloudtoepassingen, waarom dan niet voor de automatisering van onze fabriek? Peter Withagen van Croonwolter&dros vertelt hier meer over tijdens het PPA event.
Er wordt veel geschreven over IIoT en er is een verschuiving zichtbaar van OT naar IT. Maar alleen met een cloudoplossing zijn we er niet. Er wordt dan aan een heleboel belangrijke zaken voorbij gegaan. Het belangrijkste punt is: waarom doe ik het? Er moet een duidelijk doel zijn om aan een IIoT-project te beginnen. Op het moment dat dat duidelijk is komen er ineens weer een hele berg vragen op. Vragen zoals: welke data is er in de instrumenten beschikbaar? Helpt die data om mijn doel te bereiken? Tevens is het belangrijk om de data te kunnen ontsluiten.
Oftewel is de huidige infrastructuur geschikt om de doelstelling te halen? Een hoop beren op de weg, maar er zijn oplossingen mits daar vooraf goed over wordt nagedacht. Aldert Schollaardt van Endress+Hauser formuleert op de meeste vragen een antwoord.
Breng uzelf op de hoogte van de laatste technologische mogelijkheden en bezoek bovenstaande lezingen op het Productie Proces Automatisering (PPA) event, op 28 januari 2020 in Den Bosch (1931 Congrescentrum Brabanthallen). Als industrieel eindgebruiker kunt u kosteloos registreren. Ga naar https://fhi.nl/productieprocesautomatisering, bekijk het programma en schrijf u in voor een bezoek
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.