Werk van bijna 50% werknemers gemakkelijker door technologische vernieuwingen

Hybride cobot Palletiseer cobot tTchnologische vernieuwingen

De invloed van technologische vernieuwingen op onze werkplek is niet te ontkennen. Uit recente cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO in het laatste kwartaal van 2022 onder 61 duizend werknemers, blijkt dat deze invloed aanzienlijk is.

Invloed van technologie op dagelijkse werkzaamheden

Uit de NEA bleek dat maar liefst 47,5% van de werknemers die technologie in hun werk toepassen, vinden dat hun taken hierdoor zijn vergemakkelijkt. Daarentegen ervaarde 13,6% het tegenovergestelde en geloofde dat technologische vernieuwingen hun werk juist complexer hebben gemaakt. De overige werknemers merkten geen significant verschil.

Wat opvalt, is dat 90% van de werknemers tussen de leeftijd van 15 en 75 technologie gebruikt tijdens hun werkzaamheden. Dit varieert van dagelijks beeldschermwerk tot het gebruik van geavanceerde technische hulpmiddelen. Deze bevinding onderstreept het belang van technologische vernieuwingen in hedendaagse beroepen.

Een interessant verschil in perceptie kwam naar voren toen er naar leeftijdsgroepen werd gekeken. Jongere werknemers, in het bijzonder de groep tussen 15 en 25 jaar, zijn positiever over technologische vernieuwingen. Voor hen resulteert de inzet van technologie vaak in lichter en plezieriger werk. Daarentegen merken oudere technologiegebruikers vaker op dat het werk door technologische veranderingen mentaal zwaarder en minder aangenaam is geworden.

Sectorale verschillen in acceptatie technologische vernieuwingen

Op sectorniveau zijn er ook duidelijke verschillen waar te nemen. Werknemers in de landbouw en horeca zien vooral de voordelen en ervaren hun werk als lichter door de inzet van technologische hulpmiddelen. In contrast hiermee geven werknemers in het onderwijs aan dat hun werk complexer en mentaal uitdagender is geworden door technologische vernieuwingen.

Tot slot is het belangrijk te vermelden dat 40% van de werknemers die met geavanceerde technische hulpmiddelen werken, zoals robots of drones, geloven dat technologische vernieuwingen hun werkplek veiliger hebben gemaakt. Vooral in sectoren zoals de industrie en de gezondheidszorg merkt men grote verschillen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie