Positioneeraandrijvingen met IO-Link

Positioneeraandrijvingen

Volledig geautomatiseerde positioneeraandrijvingen optimaliseren niet alleen de insteltijden van machines, maar voorkomen ook verkeerde instellingen, wat op zijn beurt afval en schade voorkomt. Van de SIKO positioneeraandrijvingen kent u dit al, maar deze zijn nu voor het eerst ook beschikbaar met een IO-Link interface. De nieuwe AG03/1 IO-Link positioneeraandrijving.

Plug & Play positioneeraandrijvingen met IO-Link

De AG03/1 verstelling maakt een snelle integratie mogelijk via een point-to-point verbinding met behulp van eenvoudige I/O-aansluittechniek. Dankzij de open standaard van het IO-Link interface zijn comfortabele integratiemogelijkheden beschikbaar voor machinebesturingen van alle toonaangevende leveranciers. IO-Link mastercomponenten kunnen worden gebruikt om meerdere apparaten op modulaire basis in een netwerk op te nemen. Dit vereenvoudigd de bekabelings, evenals de kosten voor de inbedrijfstelling. De gestandaardiseerde aansluiting, gecombineerd met extra diagnosefuncties, verbetert de onderhoudsvriendelijkheid van de positioneeraandrijvingen en vermindert de uitvaltijden in geval van fouten. Met de IO-Link master kunnen parametergegevens van de AG03/1 worden gelezen, opgeslagen en bij vervanging van het oude apparaat op een nieuw apparaat van hetzelfde type worden geladen – zelfs terwijl het proces nog loopt.

Communicatie tot in de cloud

In de Industrie 4.0-omgeving (smart factory) is het vaak niet voldoende om pure procesgegevens uit te wisselen, maar moet de communicatie het ook mogelijk maken om waarden op te vragen voor diagnostische doeleinden, zoals eindtraptemperatuur, motorstroom en verschillende spanningswaarden. De communicatie op de positioneeraandrijvingen biedt verder een duidelijke identificatie van het apparaat type, plus het serienummer en de hardware- en softwareversies, wat ook ’predictive maintenance’ mogelijkheden geeft voor stabiele en betrouwbare systemen.

Met de open IO-Link standaard is een breed scala aan netwerkcomponenten van verschillende fabrikanten beschikbaar, zodat naadloze communicatie kan worden gerealiseerd van het veldniveau tot aan de cloud, veilig en eenvoudig.

Allround oplossing voor minimale inbouwruimte

Zelfs bij as afstanden van slechts 37 mm interfereren twee naast elkaar geplaatste AG03/1 verstellingen niet met elkaar. De positioneeraandrijvingen kunnen dus worden gebruikt met assen die zeer dicht bij elkaar zijn geplaatst. Alle besturingselektronica en de IO-Link interface zijn geïntegreerd in de compacte behuizing van slechts 80 mm diep.

De borstelloze 24V EC motor heeft een vermogen van 50W, is niet onderhevig aan slijtage en maakt daardoor een lange levensduur mogelijk. Toch zorgen zijn koppel van 3,2 Nm en zijn maximumtoerental van maximaal 100 omw/min voor topprestaties bij het instellen van formaten, aanslagen en gereedschappen. Het absolute magnetische meetsysteem, met 1600 stappen per omwenteling, geeft positiewaarden met hoge resolutie – over het gehele traject tot ±6250 omwentelingen. Daardoor zijn referentiebewegingen bij het starten van de aandrijving niet meer nodig. Bovendien heeft het magnetische meetsysteem bewezen bestand te zijn tegen vuil, vocht, schokken en trillingen.

Voordelen positioneeraandrijvingen met IO-Link

  • Ruimtebesparende, eenvoudige montage door holle assen tot max. ø14 mm
  • Borstelloze 50 W, 24 V EC motor met lange levensduur.
  • Geïntegreerde vermogens- en besturingselektronica met polariteit- en overbelasting beveiliging.
  • Geïntegreerde absolute encoder op de uitgaande as.
  • Interfaces CANopen, Profibus-DP, RS485/SIKONETZ5 of IO-Link.
  • IO-Link naar keuze met interface met 1 kabel of 2 kabels.
  • Industrie 4.0 klaar

Meer informatie bij Isotron

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie