Pomptechniek voor duurzaamheidsambities Koninklijk Instituut van de Tropen

Pomptechniek

Ingegeven door de eigen duurzaamheidsambities of door vooruit te lopen op dwingende voorschriften van de overheid, maakt een groot aantal bedrijven momenteel een verduurzamingsslag. Een goed en bijzonder voorbeeld daarvan is het Koninklijk Instituut van de Tropen dat in 2025 volledig van het gas af wil zijn. Eén van de stappen die daartoe is gezet, betreft de vervanging en vernieuwing van het verwarmings- en koelsysteem van het depot en archief van KIT. Technisch bureau Feuerstein en Limpid Blue bundelden hier hun krachten en vroegen Wilo om mee te denken over de pomptechniek om de warmte en koude te circuleren.

Koninklijk Instituut van de Tropen

Het Koninklijk Instituut van de Tropen (KIT) is een onafhankelijk expertise- en opleidingscentrum voor duurzame ontwikkeling. Ze helpen overheden, NGO’s en particuliere bedrijven over de hele wereld om inclusieve en duurzame samenlevingen op te bouwen. Leidend daarbij zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) die de Verenigde Naties formuleerden als blauwdruk voor een betere en duurzame toekomst. De inspanningen richten zich daarbij op gezondheidszorg, gendergelijkheid, duurzame economische ontwikkeling en interculturele samenwerking. Ook Wilo heeft zich sinds 2018 gecommitteerd aan deze doelstellingen als onderdeel van het Corporate Social Responsibility beleid.

Van het gas met pomptechniek

Toen het verwarmings- en koelsysteem van het KIT-depot en -archief moesten worden vervangen, leek het een logische zaak om deze verandering aan te grijpen als onderdeel van de strategie om in 2025 van het gas af te zijn.

Dat laatste klinkt eenvoudiger dan het is. Al bijna 90 jaar is het gebouw van het Koninklijk Instituut voor de Tropen gezichtsbepalend voor Amsterdam-Oost. Het gebouw is ontworpen in een uitbundige neorenaissancestijl in een periode waarin termen als ‘duurzaam bouwen’ of ‘van het gas’ nog niet waren uitgevonden. Toch werd tot dat laatste besloten. Hiertoe koos het KIT voor een 4-pijps warmtepompsysteem als alternatief voor een traditionele koelmachine en verwarmingsketels. Het systeem heeft een koelvermogen van maar liefst 135,7 kW en een verwarmingsvermogen van 164,7 kW.

De renovatie

Tijdens de renovatie werden zowel de oude koelmachine als de nieuwe warmtepomp via een luik in het dak verplaatst. De nieuwe warmtepomp moet zowel het depot als het archief voorzien van het juiste klimaat. De buffervaten die noodzakelijk zijn in dit systeem hebben dan ook een capaciteit van 2050 liter en 1000 liter. Om de inhoud van het depot en archief te beschermen was het cruciaal de temperatuur en luchtvochtigheid tijdens alle installatie-werkzaamheden op het juiste niveau te behouden.

Om het primaire systeem vanaf de warmtepomp naar de buffervaten en het secundaire systeem vanaf de buffervaten naar de afnemers zoals de luchtbehandelingskasten, te voorzien van water, kozen Technisch bureau Feuerstein en Limpid Blue voor de smart pomptechniek Wilo Stratos MAXO. De pomp is uiterst energie-efficiënt en past daarom naadloos bij de duurzaamheidsambities van het Koninklijk Instituut van de Tropen.

Energie-efficiënte functies pomptechniek

Voorbeelden die bijdragen aan de energie-efficiëntie van de Wilo Startos MAXO zijn de energiebesparende No-Flow Stop-functie die de pomp stopt wanneer deze onder een bepaald minimumdebiet komt, bijvoorbeeld als gevolg van dichtlopende ventielen. Verder past de pomptechniek dankzij de Dynamic Adapt Plus-functie de opvoerhoogte automatisch aan de hydraulische vraag aan. De regeling probeert daarbij de werkpunten zo te kiezen dat de ventielen zo ver mogelijk open staan en de installatie met zo weinig mogelijk drukverlies blijft werken.

Het resultaat zijn energiebesparingen die tot 20% kunnen oplopen. Met de debietregistratie in de pomp en een temperatuurregistratie in de voor- en terugloop wordt het warme of koude volume geregistreerd. De Wilo-Stratos MAXO heeft een nauwkeurige mediumtemperatuurmeting die beide temperaturen kan detecteren. Dat betekent dat er nog maar één temperatuursensor nodig is en de gebruiker extra inzichten krijgt in gebruiksgegevens zonder dat hiervoor een aanvullende energiemeter nodig is.

Inregelen en installeren

De pomptechniek laat zich elektrisch eenvoudig installeren dankzij een grote aansluitmodule met veerklemaansluitingen en de standaard aanwezige analoge en digitale in- en uitgangen. De configuratie van de Wilo-Stratos MAXO verloopt vervolgens eenvoudig en snel via de Set-up Guide. Met innovatieve, energie-efficiëntiefuncties, zoals ‘Multi-Flow Adaption’ en een EEI van ≤ 0,17 biedt de pomp ook de hoogste systeemefficiëntie op de markt. Uitgebreide besturingsfuncties ondersteunen daarbij een zeer energie-efficiënt bedrijf. Kortom, de ideale keuze voor ieder bedrijf dat inzet op duurzaamheid.

In het KIT werden de Stratos MAXO pompen op een constante druk ingeregeld. Er is voor een constante drukregeling gekozen omdat er na de pompen drukgeregelde kleppen in het systeem aanwezig zijn. De drukgeregelde kleppen waarborgen de juiste volumestroom in de installatie.

Robert van Rossum, eigenaar van Technisch bureau Feuerstein, koos bij dit project bewust voor de pomptechniek van Wilo. De montage en het inregelen van de pompen werd verzorgd door monteur Michael van Technisch bureau Feuerstein. Het was de eerste keer dat hij met deze pompen werkte en steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken. Als belangrijkste pluspunten geeft hij aan: “De pomp is zeer gebruiksvriendelijk door het grote display en de welbekende groene-knop-technologie van Wilo. Daarnaast is de volumestroom van de pomp zeer eenvoudig uit te lezen. Dat maakt het fine-tunen van de installatie een stuk gemakkelijker.” Als extra check heeft Michael met een watermeter de pomp nagemeten. Daarbij constateerde hij dat de weergegeven data nauwkeurig overeenkwam.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie