Koeltechniek met minder koudemiddel

Koeltechniek

Clever chillen met minder koudemiddel

Met zijn nieuwe Blue e chillers in de vermogensklasse van 11 tot 25 kW heeft Rittal zijn koeltechniek voor koelers voor de machine- en schakelkastkoeling duidelijk verder ontwikkeld. Met 40 procent minder koudemiddel leveren de apparaten een belangrijke bijdrage aan een duurzame milieubescherming. Gebruikers profiteren tegelijkertijd van een nauwkeurige temperatuurregeling, eenvoudiger bediening en montage en nieuwe veiligheidsfuncties. Voorgeconfigureerde en snel uit voorraad leverbare optiepakketten bieden oplossingen voor vrijwel elke eis: bijvoorbeeld voor precisieregelingen, hogere drukvereisten of degelijke outdoortoepassingen in koude zones.

De vloeistofkoeling van vloeistoffen door zogeheten chillers is in veel industriële productieprocessen een van de belangrijkste voorwaarden voor een probleemloze werking. Schakelkasten en vooral gereedschapswerktuigen voor de bewerking van metaal moeten een nauwkeurige temperatuurregeling hebben. Daarnaast is er vraag naar systemen die gebruiks- en montagevriendelijk zijn en maximale veiligheid bieden. Gebruikers accepteren ook geen lange levertijden meer. Technische oplossingen op maat moeten snel uit voorraad en in serie beschikbaar zijn. En ten slotte staan eisen aan duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds meer in het middelpunt.

Duurzame en milieuvriendelijke koeltechniek

Met zijn nieuwe Blue e chillers biedt Rittal een volwaardig pakket oplossingen dat aan deze eisen voldoet. De chillers zijn in de robuuste industriële standaard (IP 44, elektrisch) –naast de Blue e+ chillers met 1,5 tot 6 kW – verkrijgbaar in vier vermogensklassen van 11 tot 25 kW en in de twee behuizingsgrootten 660 x 1265 x 1315 mm of 760 x 1265 x 1515 mm (BHD). Dankzij de micro-channel-technologie en het bijbehorende zeer hoge lamellenrendement van de warmtewisselaars (spuitgietaluminium profiel met kleine kanalen met een doorsnede van ca. 1 mm) hebben de apparaten in totaal 40 procent minder koudemiddel nodig dan voorheen. Omdat de warmtewisselaars van 100 procent aluminium zijn, is galvanische corrosie uitgesloten.

Regelen koeltechniek op basis van de behoefte

Ventilator en compressor worden centraal aangestuurd door een digitale controller. De temperatuur van het koelmiddel kan nauwkeurig worden geregeld: De hysterese bedraagt standaard ± 2K, optioneel is een precisieregeling (bypassregeling voor hete gassen) van ± 0,25 K mogelijk. Dit voorkomt temperatuurschommelingen die tot onnauwkeurigheden op het bewerkte werkstuk leiden en garandeert een gelijkblijvende kwaliteit.

Eenvoudig in gebruik

Het meertalige en industriële touchdisplay op de voorzijde van de chiller en intelligente communicatie-interfaces maken de bediening en analyse comfortabel. Het instellen van de parameters en het uitlezen van de gegevens en systeemmeldingen in tekstvorm gaat overzichtelijk en snel. Foutmeldingen krijgen prioriteit en worden weergegeven in drie escalatieniveaus (Opmerking, Fout, Onderhoud).

Snel monteren

De Blue e chillers zijn aansluitgereed en dankzij het plug & play-principe snel in bedrijf te stellen. Hijsogen maken het transport gemakkelijker, net als de voor heftrucks geschikte sokkels. Uniforme wateraansluitingen, een instelbare overloopklep (bypassklep) en de optimale toegankelijkheid tot alle componenten maken het werken voor monteurs en servicemedewerkers gemakkelijker.

Doordachte veiligheid

Geïntegreerde bypass staat garant voor een constante koelwatercirculatie bij gesloten verbruikers en werkende pomp. Dit voorkomt overbelasting van de koelmiddelpomp. De bypass is vooraf ingesteld voor de gebruikte pomp en werkt op 50 Hz. De instelling kan worden aangepast voor 60 Hz. Een niveaubewaking zorgt voor maximale bedrijfszekerheid en een hogere beschikbaarheid. Optionele debietschakelaars waarschuwen bovendien als het debiet te laag is en herkennen tijdig hydraulische storingen zoals verontreinigingen en verstoppingen in het systeem.

Snel beschikbaar optiepakket

Rittal biedt daarnaast voorgeconfigureerde en snel uit voorraad leverbare optiepakketten van deze koeltechniek die voor vrijwel elke wens een passende oplossing bieden. Zo zijn er pompen met extra vermogen (4 en 6 bar) voor bijvoorbeeld systemen met meerdere circuits. Indien nodig kan met een precisieregeling (bypassregeling voor hete gassen) de regelnauwkeurigheid worden verbeterd van ± 2K tot ± 0,25 K. Ook kunnen de Blue e chillers geschikt worden gemaakt voor koude zones van maximaal -20 °C en ook voor lasertoepassingen. Bovendien is het mogelijk de chillers te voorzien van een watergekoelde condensor, een verwarming en een speciale lak.

Meer informatie: Rittal

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.