Plasmalab zet stap naar duurzame chemie met EZK-subsidie

Plasmalab

Het ministerie van Economische Zaken investeert ruim 230.000 euro in het Brightsite Plasmalab op de Brightlands Chemelot Campus. Met deze EZK-investering zal een plasmabron worden aangeschaft voor het onderzoek in het Brightsite Plasmalab.

In 2050 moet de chemie in Nederland klimaatneutraal zijn. De inzet van groene elektriciteit speelt hierbij een sleutelrol. Brightsite kiest ervoor zich te focussen op plasmatechnologie, een efficiënt elektrisch proces voor het splitsen en synthetiseren van moleculen. Belangrijke doorbraken in duurzaamheid worden verwacht voor zowel de kunststoffabricage als het genereren van schone waterstof.

Een nieuwe generatie studenten en onderzoekers van de Maastricht University (UM) gaat aan de slag in het Brightsite Plasmalab, waar met geavanceerde apparatuur demonstrators worden ontworpen en gebouwd. Het Brightsite Plasmalab wordt op donderdag 18 november 2021 officieel geopend. Het plasmalab wordt de plek waar Brightsite partners UM, TNO en Sitech Services in samenwerking met bedrijven grensverleggend onderzoek doen, bestaande plasmatechnologie optimaliseren en nieuwe plasmaprocessen ontwikkelen, die toepasbaar en schaalbaar zullen zijn voor de chemische industrie. De hele innovatieve keten kan gebruik maken van het Brightsite Plasmalab, van fundamenteel tot toegepast onderzoek en van studenten tot bedrijven. De verwachting is tevens dat het plasmalab nieuwe partijen naar de campus zal trekken.

Plasmatechnologie, hoe werkt het?

Plasma wordt ook wel de vierde aggregatietoestand genoemd, naast vast, vloeibaar en gas. Wanneer een gas in een voldoende sterk elektrisch veld wordt gebracht ontstaat een toestand waarin gasdeeltjes ioniseren. Dit geïoniseerde gas bestaat uit gasmoleculen en reactieve deeltjes zoals ionen, elektronen en radicalen. Deze combinatie van reactieve deeltjes maakt (nieuwe) chemische reacties mogelijk. In het hart van deze elektrische vlam, het hart van de plasmawolk, is de temperatuur heel hoog. Onder deze omstandigheden kunnen zeer snel moleculen gesplitst en gevormd worden. En omdat een plasma opgewekt wordt met elektrische energie is het proces erg duurzaam wanneer er groene elektriciteit wordt gebruikt.

Bron: VNCI

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie