PI Nederland – Van communicatie naar digitalisering

PI Nederland PLC Profibus PLCopen

Sinds enkele jaren is PI Nederland bezig PI (PROFIBUS & PROFINET International) over te zetten van een traditionele veldbusorganisatie naar een platform voor Industrie 4.0-technologieën. Een recent voorbeeld is de introductie van omlox, een technologie voor indoor locatie-informatie en diensten. En PI Nederland blijft zich richten op veelbelovende use-cases in fabrieken om de digitale transformatie van de industrie te ondersteunen. Een gebied waar zij in het verleden al ervaring konden opdoen, is de integratie van robots door middel van gestandaardiseerde profielen.

In moderne productielijnen worden steeds meer stationaire en mobiele robots geïntegreerd als complete systemen om de automatiseringsgraad te verhogen en de kosten te verlagen. Aangezien de productielijn normaal gesproken wordt bestuurd door een PLC en de gebruiker de productielijntoepassing programmeert via het PLC-programmeersysteem, is het noodzakelijk om de volledige robotsystemen van verschillende fabrikanten uniform te kunnen besturen en programmeren. Deze worden via het PLC-programmeersystem in de productielijn geïntegreerd.

Voortbouwen op eerdere samenwerking

Met hun gezamenlijke activiteit op OPC UA Safety en de OPC Foundation hadden zij al een goede start voor een naadloze integratie van mobiele robots in een productie-installatie. Ook neemt PI Nederland de use-case van PLC’s die robots aansturen mee en definiëren daarom een uniforme data-interface tussen de PLC en de robotcontrollers om het programmeren van robots eenvoudiger en efficiënter te maken voor PLC-programmeurs en -leveranciers. Deze data interface moet het mogelijk maken om robotprogramma’s volledig in de PLC te schrijven. Dit betekent enerzijds dat de PLC-fabrikant op basis van deze data-interface slechts één robotbibliotheek nodig heeft. Aan de andere kant hoeft de robotfabrikant ook maar één tolk te implementeren voor zijn robotcontroller. De robotfuncties moeten via de data-interface worden opgeroepen en de vereiste robotstatusinformatie moet terug worden gecommuniceerd naar de PLC.

Toenemend gebruiksgemak

Zoals gebruikelijk is het PI’s doel om een leveranciers neutrale interface te hebben tussen robots en PLC’s… Aan beide kanten! Met deze standaard kunnen gebruikers PLC’s en robots van verschillende merken met dezelfde technologie met elkaar verbinden. Het is een geweldige stap in interoperabiliteit en nog een bouwsteen voor elke moderne fabriek die is gemodelleerd naar Industrie 4.0. We vervolgen onze weg om de organisatie te veranderen in een echte supporter van de digitale transformatie die in onze branche plaatsvindt.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.