Door: redactie - 14 november 2024 |
Bijna 10.000 Nederlandse bedrijven wachten op een stroomaansluiting. Veel bedrijven kunnen hierdoor hun productiefaciliteiten niet uitbreiden. Peak shaving lijkt het toverwoord, maar is dit de quick fix? Guido de Jong, oprichter van Big Ass Battery, is een voorstander van het fenomeen maar adviseert bedrijven om niet alleen het energieverbruik, maar ook de continuïteit van de bedrijfsvoering in acht te nemen.
Was het investeren in machines en IT voorheen de grootste uitdaging bij uitbreiding bij bedrijven, dit alles is niet relevant zonder voldoende stroomcapaciteit. Zelf stroom opwekken met zonnepanelen alleen bleek ook niet de ideale oplossing door de hoge transportkosten van het terugleveren van energie.
Waar ligt de oplossing dan wel? “In een batterij in combinatie met peak shaving”, legt Guido de Jong uit. “Je gebruikt niet de hele dag evenveel stroom, dat gaat met pieken en dalen. Met een energieopslagsysteem vang je de pieken op. En tijdens de dalen – bijvoorbeeld ’s nachts, wanneer er geen machines draaien – laadt de accu weer op. Peak shaving dus: je vlakt de vraag naar elektriciteit af door tijdens de piekmomenten opgeslagen energieverbruik te gebruiken.” Hoeveel energie je nodig hebt en welke batterijcapaciteit daarvoor ideaal is, wordt per bedrijf berekenend. “Daar komt een belangrijk onderdeel om de hoek kijken: de software die de batterij en dus ook het peak shaving aanstuurt.”
Peak shaving is niet nieuw maar ontwikkelt zich noodgedwongen in sneltreinvaart. Guido: “Het is essentieel om tot op de microseconde te kunnen bijspringen, om overschrijding van de maximale stroomcapaciteit te voorkomen. Een kort flikkerend lampje bij een aanstaand apparaat is niet zo erg, maar een stilvallende zware machine is een ander verhaal. Dat kan leiden tot doorslaande zekeringen, of een waarschuwing van de netbeheerder omdat je de limiet hebt overschreden. Wij schakelen bijvoorbeeld ook externe energiebronnen in waar nodig om altijd een stabiele energietoevoer te garanderen.”
Peak shaving helpt bedrijven dus niet alleen efficiënter om te gaan met energieverbruik en kosten maar ondersteunt ook de continuïteit van een bedrijfsproces. Guido benadrukt: “Vergeet niet dat stroomstoringen kunnen optreden, waardoor de productie kan stilvallen en de levensduur van machines kan verminderen. Om snelle reactietijden en een stabiele spanning te garanderen, moet je dus echt letten op de kwaliteit van de componenten van een batterij en de software. Door middel van voorspellende modellen en slimme algoritmes kan de cloud tegenwoordig volledig autonoom worden aangestuurd.”
Zelf energie opwekken, opslaan en peak shaven vormen samen dus een oplossing. Het heeft echter tijd nodig om de energiehuishouding helemaal onafhankelijk te maken van het stroomnet. Waar moet je dan aan denken qua tijd? “Wat wij zien is dat veel bedrijven na vier maanden volledig draaien op hun eigen energie en dus veel onafhankelijker zijn van het energienetwerk.”
Niet alleen productiebedrijven maar ook scholen hebben baat bij peak shaving. Guido: ’Een basisschool bij ons in de buurt zat op een aansluiting voor 80 ampère, terwijl er een behoefte was van 250 ampère. Een energieopslagsysteem bood uitkomst: zodra de warmtepompen nu aanspringen, springt de batterij bij. Zonnepanelen laden de batterij op, gecombineerd met de netaansluiting. Is er hartje winter te weinig zon en zit de netaansluiting aan zijn limiet, dan kan een dieselaggregaat nog bijspringen. Al die verschillende stroombronnen worden op afstand beheert, zonder dat de schoolleiding er omkijken naar heeft. “Zelfs als het net volledig wegvalt, blijft het systeem leveren”, verzekert Guido.
BioBandits, producent van biologische sauzen, maakte de overstap van een stinkend, lawaaierig dieselaggregaat naar een energieopslagsysteem. Directeur Bas Alferink vertelt: “Een voordeel is dat de piekmomenten nu worden opgevangen, wat aanzienlijk in kosten bespaart, vooral in vergelijking met een dieselaggregaat. Waar een zo’n aggregaat vaak hogere brandstof- en onderhoudskosten met zich meebrengt, biedt een batterij met energieopslagsysteem een veel efficiëntere en kosteneffectieve aanpak. Bovendien past het beter bij ons imago als fabrikant van biologische producten.”
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.