Optimalisatie van lineaire geleidingen in de voedselproductie

Lineaire geleidingen

Als lineaire geleidingen in de voedingsmiddelen- en verpakkingsindustrie niet voldoen aan de verwachte levensduur, kan het zinvol zijn om over te schakelen naar oplossingen met geïntegreerde smering. Deze units geven hun smeermiddel geleidelijk af over een lange periode. Dankzij de overschakeling op dit type lineair systeem in de deegsnijmachines, realiseerde een grote bakkerij een besparing van meer dan 200.000 € per jaar aan onderhouds- en stilstandkosten.

De lineaire geleiders waren geïntegreerd in de bandzagen die het deeg snijden in de bakkerij, maar vielen gemiddeld om de drie weken uit. Ondanks de coating met een Armoloy afwerking – en het gebruik van food-grade vet – kon niet worden voldaan aan de gewenste prestatiecriteria.

Om de problemen op te lossen zocht de bakkerij naar een lineaire geleiding die niet enkel een lange levensduur zou garanderen, maar ook in staat zou zijn om hogere snelheden te bereiken. Het bedrijf was namelijk van plan om de productiviteit van de deegsnijders op te schalen van 250 tot meer dan 300 cycli per minuut.

In het kader van het AIP programma (Toegevoegde Waarde Programma) voerden experts van NSK ter plaatse een analyse uit van de bedrijfsomstandigheden van de applicatie, plus een onderzoek van de kapotte geleiders die gefaald hadden. Na de afronding adviseerde het team de overschakeling naar NH/NS roestvrijstalen lineaire geleidingen, in combinatie met een K1 voedselveilige smeerinstallatie. Nadat een eerste proef succesvol afgerond werd, schakelde de bakkerij in al haar deegsnijmachines over naar deze beproefde oplossing.

Het NH/NS gamma is ontworpen om een nauwkeurige lineaire beweging uit te voeren (zelfs bij hoge snelheden) en heeft roestvrijstalen uitvoeringen die specifiek bedoeld zijn voor productie van levensmiddelen en dranken. De lange levensduur komt niet in het gedrang, zelfs niet wanneer de geleidingen worden blootgesteld aan frequente en intensieve reinigingscycli.

De K1 smeerunits van NSK bieden in alle opzichten een schone en FDA-goedgekeurde oplossing. Het smeermiddel is opgenomen in een drager die de smering maar met mondjesmaat loslaat, zo wordt de aanvoer over een lange periode gegarandeerd. De nauwkeurige afdichting voorkomt verontreiniging van het loopvlak en bovendien komt er veel minder smeermiddel vrij in de omgeving dan bij conventionele oplossingen.

De feedback van de bakkerij spreekt voor zich. Sinds de overgang naar het NH/NS gamma moet het bedrijf pas na 32 weken onderhoudsroutines uitvoeren. Dat staat in schril contrast met de vervanging van de oude lineaire geleiding om de 3 weken. De omschakeling zorgt voor meer dan vertienvoudiging van de levensduur. De resulterende jaarlijkse besparing is goed voor 206.000 €, dit dankzij minder vervangingen, minder onderhoudsnood en machinestilstand.

Om de betere werking van ineaire geleidingen nog verder te stimuleren plaatste NSK onlangs de K1-L smeringunit. De K1-L herbergt een nieuw dragermateriaal op basis van polyolefine die een veel grotere reserve van smeermiddel, wat leidt tot een levensduur die gemiddeld dubbel zo lang is als die van de K1 serie. Omdat de unit volledig compatibel is met lineaire geleiders uit het NH/NS gamma, fungeert de K1-L als een één-op-een vervanging voor bestaande K1 eenheden.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie