4,5 keer langere levensduur door andere lagers

NSK lagers

Nieuwe NSK lagers zorgen voor 4,5 keer langere levensduur voor ovenventilator van bakkerij

Een toonaangevende Britse bakkerij had geregeld te kampen met onverwachte stilstanden, te wijten aan het uitvallen van kogel-lagers. Die waren op de recirculatieventilator van een hoge temperatuur oven gemonteerd. Na het ombouwen naar NSK plummerblokken met tweerijige tonlagers met hoge capaciteit en labyrintafdichtingen, verhoogde de levensduur met een factor 4,5. Dat levert het bedrijf een jaarlijkse kostenbesparing van 34.907 EUR op.

Het uitvallen van de geïnstalleerde lagers veroorzaakte een aanzienlijke verstoring van de broodjesproductielijn van de bakkerij, wat leidde tot hoge stilstandkosten en bedorven producten. Omdat de lagerdefecten gemiddeld om de 6 weken voorkwamen, nodigde het managementteam specialisten van NSK uit om de kwestie te onderzoeken. Dit in het kader van het AIP Toegevoegde Waarde Programma.

Na afronding van een eerste onderzoek en een analyse van de defecte lagers, stelden de ingenieurs van NSK vast dat de lagers vastliepen door overmatige voorbelasting en het gebruik van een verkeerd smeermiddel. De conclusie luidde dat de bestaande lagers onvoldoende geschikt waren voor de werkomstandigheden van de ovenventilator, die in de verticale richting via een riem wordt aangedreven. Een betere keuze en ontwerp van de lagers zou de betrouwbaarheid van de ventilator ten goede komen. Dat is van vitaal belang omdat de lucht in de oven wordt gerecirculeerd om een uniforme temperatuur en gelijkmatig gebakken producten te garanderen. NSK stelde voor om haar gamma SNN plummerblokken voor hoge prestaties (HPS) in te zetten.

Deze tweerijige tonlagers beschikken standaard over labyrinthafdichtingen en beschikken over de geschikte afmetingen, radiale interne speling (RIC) en smering. Deze oplossing zou een beduidend hogere axiale en radiale belastingsondersteuning garanderen, daarin bijgestaan door een ‘zwevende’ opstelling om de thermische uitzetting van de as uit te vlakken en een eventuele onbalans van de ventilator te compenseren (dynamische scheefstand).

Er werd een test uitgevoerd en de oplossing resulteerde in een onmiddellijke verbetering: de levensduur werd verlengd van 6 tot 27 weken, waardoor zowel de stilstandtijd als de onderhoudskost van de machine verminderde.

Modulaire SNN-serie plummerblokken zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in ongunstige omstandigheden. Het onderhoud verloopt eenvoudig dankzij de precisie-engineering van de gesplitste behuizing, wat zorgt voor een eenvoudige vervanging van de lagers. Hersmering is mogelijk via twee boorgaten, terwijl het ontsnappingsgat verhindert dat vet zich kan ophopen.

Bijkomende voordelen van de SNN-serie plummerblokken zijn onder andere een hoge stijfheid (om de vervorming van de lagerzitting tot een minimum te beperken) en een goede warmteafvoer. De units kunnen geleverd worden voor schachtdiameters van 20 tot 140 mm.

Andere kenmerken van de NSKHPS tweerijige tonlagers zijn onder andere de kooi uit staal of messing, het optimaal ontwerp van de loopbaan en afwerking van het oppervlak en de temperatuurstabiliteit tot 200°C. NSKHPS lagers bieden ook een 25% hogere dynamische belasting, dat is in deze toepassing belangrijk voor de ventilator van de oven – en tot 20% hogere begrenzingssnelheid.

In combinatie met de SNN-serie plummerblokken maken NSKHPS-lagers het mogelijk om een mooie kostenreductie te realiseren door minder vervangingskosten, minder storingen, minder kosten voor onderhoud en minder bedorven producten. Dat leidt uiteindelijk tot verbeterde productie-efficiëntie en een betere betrouwbaarheid van het machinepark.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.