Hoe de industrie slim en strategisch kan kijken naar technisch personeelspotentieel

Operator

Productielijnen verslimmen, processen optimaliseren en technologieën innoveren. Als er iets belangrijk is voor de industrie, is het groei. Logisch, want producerende bedrijven hebben er meer dan baat bij om concurrerend te blijven. Het is de voorwaarde van hun bestaan. Hoe wrang is het dan dat juist deze bedrijven hun ondernemersklimaat zo zien verslechteren dat ze steeds vaker afkoersen op een faillissement? Hoe zwaar om te merken dat hun technische vacatures met bijvoorbeeld operators maandenlang open blijven? Wel willen, maar niet kunnen: het is een patstelling waaruit geen uitweg mogelijk lijkt. Maar allicht kunnen we het probleem én de oplossing samen herdefiniëren.

Wat is het probleem: personeelstekort of kennistekort?

Zeker, er is in Nederland een groot tekort aan technische vakkrachten. En zeker, dat tekort is extra voelbaar in de industrie, aangejaagd door ontwikkelingen als verduurzaming, de uitbreiding van het energienet en de energietransitie. Maar de vraag is wel: wat is het eigenlijke probleem? Groei wordt bijna nooit alléén geremd door het personeelstekort. Er zijn ook andere oorzaken denkbaar. Technieken ontwikkelen zich sneller dan je kunt bijbenen, je ziet je investeringsbudget elk jaar achteruit gaan of de vergrijzing zet de capaciteit van de Technische Dienst op scherp.

Hoe dan ook: het is zinvol om goed te doorgronden waar jouw bedrijf precies tegenloopt. Wij zien in de praktijk vaak een onvermijdelijke tegenstelling. Qua technologie en automatisering kan er zo veel meer dan vijf jaar geleden, terwijl de kennis van technici is blijven steken op dat niveau. Is er in zo’n geval dan een personeelstekort of een kennistekort? En wat helpt dan beter: twee extra handen of anders kijken naar het medewerkerspotentieel dat al in huis is? Wij pleiten voor de tweede oplossing. Als hetzelfde niet werkt, moet het dus anders. Maar hoe ziet anders eruit?

De operator van 5 jaar geleden is niet de operator van nu

Anders kijken naar personeelspotentieel. Dat is geen kwestie van even een andere bril opzetten, maar ook niet van jarenlange implementatierondes. Het begint met het besef dat de oplossing niet ligt bij de overbelaste Technische Dienst, maar eerder bij de pool operators. Een operator is van oudsher verantwoordelijk voor een goede doorstroom van de productielijn. Zijn taken zijn in de basis eenvoudig en vereisen voornamelijk technische expertise van de productielijn zelf. Is er een technische storing? Dan haalt de operator volgens protocol de Technische Dienst erbij.

Dat kan anders. Laat de operators die dat willen en kunnen meer zelf oplossen. En geef de operators die dat willen maar nog niet kunnen de kans om bij te leren. Daarmee bewijs je jezelf als aantrekkelijke werkgever meteen een grote dienst. Uit onderzoek blijkt namelijk dat technici hun ontwikkelingsmogelijkheden nog belangrijker vinden dan een goed salaris. Het is dé reden om van baan te wisselen. Maar wat dit naast loyale medewerkers vooral brengt: meer rust bij de Technische Dienst, minder stilstand van machines en dus ook gezondere groeiperspectieven.

Slim sleutelen aan operatortaken en functieprofielen

Wie kans ziet om zijn operators gerichter op te leiden, doet er goed aan om daar met een strategische blik naar te kijken. Opleiden is geen routinetaak meer. Opleiden is een manier om je medewerkers zo effectief mogelijk aan het werk te zetten, en daarmee van wezenlijk belang voor je bedrijfsvoering. De vraag die je jezelf kunt stellen: wat verwachten wij dat een operator kan en kent? En moeten ze allemaal hetzelfde kunnen of is het mogelijk om de taken te herorganiseren? Het is slim om de functieprofielen onder de loep te nemen en te sleutelen aan takenpakketten.

Een voorbeeld. Stel, een industrieel bedrijf heeft een geweldige Technische Dienst. Ze kunnen alles: van preventief onderhoud tot complexe storingen oplossen. Van hun technische expertise wordt regelmatig gebruikgemaakt. Zo regelmatig dat ervaren technici ook worden opgetrommeld voor routinematige inspectiewerkzaamheden, zoals het controleren en smeren van de lagers. Zo zonde van hun tijd. Wat nu als je deze specifieke taken zou overdragen aan de operators die gemotiveerd zijn om daar een korte training voor te volgen? Dit is een win-win-winsituatie.   

Kortom, een kleine aanpassing in een functie kan grote gevolgen hebben, zelfs voor de groei van de industrie. Het is soms alleen een kwestie van anders kijken. Naar het probleem en naar de oplossing die er al is: operators die gemotiveerd zijn om bij te leren.  

Auteur: Waldo Linders, directeur opleidingen en trainingen bij ROVC

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Logo IndustrieVandaag

redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: redactie