Ontwikkeling waterstofpoeder fabriek in Amsterdamse haven

Waterstofpoeder fabriek

Electriq, specialist in innovatieve waterstofopslag, en Zenith Energy Terminals, dat brandstof en energiedragers opslaat en verwerkt, kondigen vandaag aan ’s werelds eerste waterstofpoeder fabriek te gaan bouwen. De Electriq Powder productiefaciliteit zal in de Port of Amsterdam komen te staan.

Electriq Powder werkt als dagelijkst gebruikt waspoeder. Het is een vorm van waterstof die de opslag, transport en het gebruik ervan in last mile, off-grid en back-up toepassingen vereenvoudigt. Ten opzichte van het gangbare waterstof in gas- of vloeibare vorm, biedt Electriq Powder superieure veiligheid en energiedichtheid. Het waterstofpoeder kan met behulp van gepatenteerde, compacte generatoren worden omgezet in elektriciteit.

Beide partners hebben een intentieverklaring getekend voor de bouw van de eerste waterstofpoeder fabriek ter wereld op de terminal van Zenith Energy in de haven van Amsterdam. Het poeder zal geproduceerd worden op basis van Groene Waterstof. De energie hiervoor wordt met windturbines van Zenith Energy opgewekt.

“Deze waterstofpoeder fabriek is de eerste ter wereld in zijn soort en zal onze klanten in de Benelux-markt bedienen”, zegt Baruch Halpert, Executive Chairman en CEO van Electriq. “Nederland is een early adopter van waterstof als de brandstof van de 21e eeuw, en we zien de Electriq Powder fabriek als een faciliterende schakel om dit op innovatieve, veilige en industriële wijze te benutten.”

“Dit project zal de weg verder vrijmaken voor Europa’s overstap naar schone, duurzame energie, door gebruik te maken van de kracht van onze Amsterdamse opslagterminal. Hiermee leggen we een sterke basis voor de nieuwe energie-industrieën en dragen we bovendien lokaal bij aan het creëren van nieuwe banen”, aldus Jeff Armstrong, CEO van Zenith Energy.

“De Electriq Powder fabriek is een prachtig voorbeeld van de doorlopende energietransitie die plaatsvindt in onze haven, waarbij we toewerken naar het realiseren van een duurzame brandstof-hub.”, zegt Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam. “We zijn blij om opkomende technologieën die in lijn met deze transitie opereren – zoals deze waterstofpoeder fabriek – te verwelkomen. Daarmee faciliteren we een intensiever gebruik van onze locatie en de samenwerkingen tussen verschillende partijen die actief zijn in het havengebied”.

Electriq werkt momenteel aan de verdere uitbreiding van de poederproductiecapaciteit door soortgelijke samenwerkingen op te zetten. Daarmee wordt verdere expansie naar internationale markten bevorderd.

Meer informatie bij Electriq

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.