Nieuwe servo-aandrijvingen voor geavanceerde aandrijfoplossingen

Servo-aandrijvingen

De nieuwe TSN compatibele servo-aandrijvingen van de MELSERVO MR-J5-serie van Mitsubishi Electric voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van precisie, dynamiek en meerassige synchronisatie. Dit maakt ze bij uitstek geschikt voor toepassingen in de levensmiddelen- en drankenindustrie, life sciences en print- en papierindustrie. De aandrijvingen zijn standaard uitgerust met een compleet pakket aan veiligheidsfuncties. Aan de hand van uitgebreide functionaliteiten voor voorspellend onderhoud kunnen gebruikers de productiviteit en beschikbaarheid van hun machines verhogen.

Met specificaties als een frequentierespons van 3,5 kHz en een cyclustijd van 31,25 µs bieden de servo-aandrijvingen uit de MELSERVO MR-J5 serie eindgebruikers en machinebouwers ruime mogelijkheden om de prestaties van hun installaties en systemen te verbeteren. Bovendien kunnen ze met behulp van de bijbehorende MELSERVO-J5 motionmodule tot 256 assen synchroniseren. De 26-bit absolute encoder met 67 miljoen pulsen per omwenteling maakt ook in veeleisende toepassingen nauwkeurige motion control mogelijk.

Om tot deze betere prestaties te komen is geen extra complexe inbedrijfstelling vereist. Integendeel, ervaring met afstellen van de servo is helemaal niet nodig, want de nieuwe Quick Tuning functie genereert automatisch binnen ongeveer 0,3 seconde alle benodigde tuning parameters. Vanaf het moment dat de servo is ingesteld, is ook de machine bedrijfsklaar. Dat zorgt voor een soepele werking, waarbij de inbedrijfstelling aanzienlijk sneller verloopt en ook nog eens minder operatortijd vergt.

De integratie van CC-Link IE TSN-technologie (Time Sensitive Network), waardoor transmissiesnelheden van 1 Gbps haalbaar zijn, zorgt voor beter presterende meerassige servosystemen. Deze technologie maakt synchronisatie mogelijk van alle aangesloten apparaten, inclusief safety modules die in hetzelfde netwerk kunnen worden aangesloten als standaard besturingsproducten, zoals regelaars, HMI en I/O. Op die manier zijn geïntegreerde end-to-end safety concepten te realiseren op besturings-, I/O- en aandrijfniveau. Configuratie van de safety functies gebeurt in de software. De apparaten voldoen hiermee aan IEC/EN61800-5-2 voor vereenvoudigde veiligheidscertificering. Ook andere netwerkprotocollen, zoals EtherCAT, zijn standaard beschikbaar.

De servo-aandrijvingen zijn ook voorzien van functionaliteiten voor voorspellend onderhoud. Gebruik van deze functies leidt tot vermindering van ongeplande machinestilstand en een hogere beschikbaarheid van de installatie. Dit bespaart tijd en geld. Deze functies zijn gebaseerd op de Maisart AI technologie van Mitsubishi Electric. De nieuwe serie servo-aandrijvingen kan op die manier in een vroegtijdig stadium slijtage aan mechanische machineonderdelen detecteren. Zo kan op tijd worden ingegrepen, wat bijvoorbeeld bij periodiek preventief onderhoud niet altijd een uitgemaakte zaak is.

De MELSERVO MR-J5 serie biedt ook op andere vlakken besparingen. Zo is er nu nog maar één kabel naar de machine, die de bedrading voor de encoder, voeding en elektromagnetische rem bevat. Deze kabel is uitgerust met een nieuwe ‘one-touch lock’ connector, die dus niet meer met schroefjes hoeft te worden vastgezet. Tenslotte kan de servoregelaar voortaan zonder interne batterij toe, wat scheelt in de onderhoudskosten.

Ga voor meer informatie naar de virtuele beursstand van Mitsubishi Electric en naar nl3a.mitsubishielectric.com/fa/nl/products/drv/servo/items/mr_j5

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie