Nieuwe CMMT-ST-MP servoregelaar van Festo

Servoregelaar

De vernieuwende ‘extra lage-spanning’ servoregelaar van Festo is een unicum in de markt omdat hij geschikt is voor positioneertoepassingen zowel in gesloten als open regelkring, dat wil zeggen met of zonder encoder. Waar voorheen servomotorregelaars overwegend in closed-loop toepassingen werden gebruikt, heeft de CMMT-ST-MP van Festo het potentieel om de kloof tussen stappenmotor- en servomotorbesturingen effectief te overbruggen. Wat dit betekent is dat je nu de voordelen van beide regelprincipes kunt combineren en de CMMT-ST flexibel kunt aanpassen aan de toepassing.

Johan Adriaens, de Product Marketing Manager Electric Drives bij Festo, belicht de voordelen: “Het brede dynamische bereik en de gesloten regelkring van de servo bieden tal van voordelen voor diverse toepassingen. Toch zijn er situaties waarbij een open-loop stappenmotoraansturing de voorkeur heeft. Met onze CMMT-ST kunnen machinebouwers nu genieten van het beste van beide werelden, en dat allemaal geleverd met kosteloze software voor een gestroomlijnde inbedrijfstelling.”

Unieke eigenschappen en integratiemogelijkheden

Terwijl de CMMT-ST-MP onder de vermogensklasse valt (300 W nominaal) vergeleken met de standaard Festo CMMT-AS servoaandrijvingen, is de integratie in de PLC-machinesturing gelijk. Dit stelt engineers in staat om beide aandrijvingstypen te combineren binnen één systeem, wat leidt tot potentiële kostenbesparingen.

De ‘extra lage-spanning’ duidt op de voedingsspanning van deze nieuwe generatie regelaars, die werken op 24 of 48 VDC. De CMMT-ST-MP onderscheidt zich verder met tal van nieuwe functies. Zo beschikt hij over een microcontroller die drie keer krachtiger is dan eerdere modellen, wat resulteert in kenmerken zoals multiprotocol veldbuscompatibiliteit, energiebeheer en U/f open-loop regeling.

Een ander opmerkelijk kenmerk is de geïntegreerde webserver, wat zorgt voor een soepele data-overdracht met de Festo servoregelaar. Dit bevordert een snelle en eenvoudige configuratie, diagnose en filetransfers.

De compatibiliteit met de belangrijkste veldbussystemen zoals PROFINET en EtherCAT, vereenvoudigt het proces voor engineers. Er zijn namelijk geen wijzigingen nodig in elektrische ontwerpen of configuraties, wat de implementatie aanzienlijk versnelt.

Voordelen CMMT-ST-MP servoregelaar

Vanuit technisch perspectief bevat de CMMT-ST-MP geavanceerde elektronica, ingekapseld in een robuuste behuizing die optimaal beschermt tegen elektromagnetische straling. Het optioneel aansluiten van een remweerstand maakt deze servoregelaar bij uitstek geschikt voor verticale positioneertoepassingen, waarbij energiepieken tijdens het afremmen worden opgevangen. Op het vlak van veiligheid, biedt de CMMT-ST-MP zowel Safe Torque Off (STO) als Safe Stop 1 (SS1-t) ondersteuning.

Ter afsluiting merkt Johan Adriaens op: “De CMMT-ST-MP biedt niet alleen een voordelig prijspunt, maar is een oplossing voor uitdagingen waar machinebouwers en gebruikers tegen aanliepen. Met de CMMT-reeks van laagspanningsservoregelaars biedt Festo een perfecte combinatie om deze uitdagingen aan te gaan.”

Meer informatie bij Festo

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie