Nieuwe probe-type tunable diode laser spectrometer

Diode laser spectrometer

Yokogawa voegt probe-type tunable diode laser spectrometer TDLS8200 toe aan het analyzerassortiment

Met de laser spectrometer TDLS8200 is een gelijktijdige meting mogelijk van zuurstof-, koolmonoxide- en methaanconcentraties voor optimale verbrandingscontrole in verwarmingsovens.

Yokogawa kondigt aan dat het de TDLS8200 heeft ontwikkeld, een probe-type tunable diode laser spectrometer die op 6 mei wordt vrijgeven voor verkoop als onderdeel van haar OpreX Analyzer familie. De TDLS8200 beschikt over dezelfde lage installatiekosten, hoge meetstabiliteit en betrouwbaarheid als de voorgaande TDLS8100 en kan tegelijkertijd zuurstof-, koolmonoxide- en methaangasconcentraties met hoge snelheid meten.

Naast de mogelijkheid om gelijktijdig drie verschillende gassoorten te meten, zal de TDLS8200 dit jaar worden uitgebreid met een versie die in staat is metingen uit te voeren in omgevingen met temperaturen tot 850℃. Dit maakt stabiele en gelijktijdige metingen mogelijk van zuurstof, koolmonoxide en methaan in fabrieksketels en verwarmingsovens, waardoor een efficiënte regeling van de verbranding en een veilige werking mogelijk worden.

Ontwikkeling achtergrond

Overtollige lucht die wordt aangevoerd bij het regelen van de verbranding in een verwarmingsoven zal warmte absorberen in de oven alvorens via de schoorsteen te worden afgevoerd. Dit leidt niet alleen tot warmteverlies, maar kan ook grote hoeveelheden stikstofoxiden en zwaveloxiden genereren, een bron van luchtverontreiniging. Anderzijds zal bij onvoldoende luchttoevoer geen volledige verbranding plaatsvinden, wat leidt tot energieverlies, de uitstoot van koolmonoxide, zwarte rook en methaanresten. Koolmonoxide en methaan zijn ontvlambare gassen die gemakkelijk een explosief mengsel met lucht kunnen vormen als zij zich in een oven ophopen.

Daarom is het in olie- & gas-, petrochemische, elektriciteits-, ijzer- & staal- en keramiekfabrieken noodzakelijk de zuurstof-, koolmonoxide- en methaanconcentraties in de ovens te bewaken om zo een efficiënt, milieuvriendelijk en veilig verbrandingsproces te garanderen.

Efficiënte verbranding en veiligheid door stabiele en gelijktijdige meting van zuurstof, koolmonoxide en methaan

Het belangrijkste kenmerk van de TDLS8200 is de dubbele laserlichtbron en optiek, waardoor gelijktijdig zuurstof-, koolmonoxide- en methaanconcentraties kunnen worden gemeten voor verbrandingsregeling. Het directe meetsysteem berust op het gebruik van lasers, die gemakkelijker te onderhouden zijn dan conventionele bemonsteringssystemen en robuuster zijn dan sensoren op basis van katalysatoren. Dit garandeert een stabiele, gelijktijdige en verliesvrije meting van zuurstof- en koolmonoxideconcentraties.

Eenvoudige vervanging van bemonsteringssysteem

De TDLS8200 is een probe-type product dat gemakkelijk te installeren is. Een bestaand monsternemingspunt of probe kan eenvoudig worden verwisseld met de TDLS8200, die op dezelfde opening kan worden gemonteerd als waar het vorige instrument was geïnstalleerd. Aangezien er geen extra bemonsteringsapparaten hoeven te worden geïnstalleerd, heeft de TDLS8200 een zeer compacte oppervlak’.

Geplande release van verbeterde versie die metingen kan verrichten in omgevingen met temperaturen tot 850℃

De TDLS8200 die op 6 mei wordt uitgebracht, kan hoge temperaturen aan tot 600 ℃, wat betekent dat hij kan worden gebruikt in toepassingen zoals boilers en schoorstenen voor uitlaatgassen. Een verbeterde versie van de TDLS8200, die later dit jaar wordt uitgebracht, kan metingen verrichten bij temperaturen tot 850℃, waardoor het kan worden gebruikt voor verwarmingsovens.

Belangrijkste doelmarkten

Olie- & gas-, petrochemische, elektriciteits-, ijzer- & staal- en keramiekfabrieken.

Toepassingen

Veiligheidsbewaking en regeling van de verbranding in verwarmingsovens en boilers.

Yokogawa’s tunable diode laser gas analyzers

Yokogawa’s gas analyzers maken gebruik van ‘Tunable Diode Laser Spectroscopy’ (TDLS) om gasconcentraties te detecteren. Deze tunable diode laser spectrometers bieden superieure real-time prestaties omdat de analyzers op leidingen worden geïnstalleerd en geen bemonsteringssysteem vereisen, zodat concentraties direct en met hoge snelheid worden gemeten. Ze maken gebruik van een methode waarbij de gasconcentratie wordt berekend aan de hand van het gebied in een lichtabsorptiedistributiekaart, waardoor een stabiele concentratiemeting mogelijk is, zelfs in een omgeving waar de temperatuur en druk fluctueren of waar andere soorten gas of grote hoeveelheden stof aanwezig zijn.

Sinds hun introductie in 2008 zijn Yokogawa’s lasergasanalyzers wereldwijd in gebruik geraakt dankzij hun hoge betrouwbaarheid en superieure prestaties in veeleisende omgevingen. Tot op heden heeft Yokogawa twee modellen aangeboden: de TDLS8000 en de TDLS8100. De TDLS8000 wordt geleverd met een afzonderlijke lichtwerper en detector en is geschikt voor het meten van de concentratie van gassen bij hoge temperatuur en hoge druk, zelfs in aanwezigheid van grote hoeveelheden stof, en de TDLS8100 is in staat de concentratie van gassen te meten waarbij de stroomsnelheid binnen het bereik van 1 tot 30 meter per seconde valt. De toevoeging van een derde model aan deze reeks, de TDLS820, zal gelijktijdige meting van twee gassoorten mogelijk maken.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Linkedin5

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.