Nieuwe generatie batterijtechnologie

Batterijtechnologie hybride energieopslagsystemen opladers

Provincie Noord-Brabant, Economische Zaken en Klimaat en TNO investeren in nieuwe generatie batterijtechnologie van Holst Centre

Nieuwe generatie batterijtechnologie | Oplaadbare op lithium gebaseerde batterijen hebben de toekomst, met tal van toepassingen, van nieuwe generaties draagbare en implanteerbare apparaten, aandrijving van elektrische voertuigen tot het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van hernieuwbare energie.

Fabrikanten van batterijen streven daarom naar een hogere capaciteit van energieopslag, een langere levensduur en snellere laadtijden. In deze groeimarkt is ook een snelle productietijd tegen zo laag mogelijke kosten essentieel voor succes. Vandaag maakt Holst Centre bekend dat de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TNO investeren in een demonstratielijn batterijtechnologie voor de nieuwe 3D vaste stof lithium-ion batterij. Het doel is om te werken naar een prototype waarmee kan worden aangetoond dat de veelbelovende technologie werkt en voor massaproductie geschikt is.

3D vaste stof batterij

Bij Holst Centre werken experts van TNO aan een revolutionair type batterij die gebaseerd is op 3D-technologie en enkel vaste stof lagen. Deze ‘3D Solid State Thin Film’ batterijen zijn, vergeleken met de huidige ‘natte’ lithium batterijen, lichter en veiliger. Daarbij laden ze razendsnel op en hebben een lange levensduur. De solid-state batterij wordt gevormd door miljarden paaltjes te bedekken met extreem dunne lagen functioneel materiaal. Zo ontstaat een 3D-structuur met enorm oppervlak en zeer korte afstand tussen de beide elektrodes in de batterij. Lithium-ionen hoeven dan slechts een korte weg af te leggen waardoor laden en ontladen veel sneller gaat. Solid state, oftewel vaste stof, heeft als voordeel dat er weinig tot geen brand- of explosiegevaar is. De eerste toepassingen zijn te verwachten in wearables, waarin de huidige onveiligere lithium batterijen nu nog dominant zijn. Op de langere termijn moeten er grotere batterijen komen voor voertuigen.

Investeren in veelbelovende batterijtechnologie

Met de subsidies wordt een demonstratielijn van verschillende machines gebouwd waarmee kan worden aangetoond dat de batterijtechnologie werkt. De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 3 miljoen.

Ton van Mol, directeur TNO bij Holst Centre: “Onze onderzoekers pionieren met een nieuwe 3D solid-state architectuur. Door het toepassen van spatiële atoomlaagdepositie, een technologie die door TNO samen met industriële partners in Eindhoven ontwikkeld is, kunnen de batterij-lagen uniform op een 3D-structuur worden aangebracht. Dit resulteert in een nieuw batterijconcept, dat de veiligheid, oplaadtijd en levensduur van bestaande lithium-ion-batterijen aanzienlijk kan verbeteren. We zijn heel blij dat de provincie, EZK en TNO ook geloven in deze voor Nederland belangrijke ontwikkeling en investeren in een demonstratielijn. Hiermee kan een prototype worden gebouwd waarmee wij kunnen aantonen dat deze veelbelovende technologie geschikt is voor grootschalige batterijproductie.”

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat investeert 3 miljoen euro in het project en vindt het van belang deze technologie te behouden voor Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat: “In het Kennis- en Innovatieconvenant dat vorig jaar is afgesloten tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid is een belangrijke rol weggelegd voor innovatie op sleuteltechnologieën. Deze belangrijke investering is hier een goed concreet voorbeeld van en zorgt dat we voorop blijven lopen met onze economie en onze sterke concurrentiepositie blijven behouden in Europa.”

De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro in het project en ziet dit als een waardevolle technologie voor deze high-tech regio. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen: “In Brabant gaan we voor high-tech oplossingen voor de maatschappelijke opgaven waar we met elkaar voor staan. De energietransitie vraagt om een goede batterijopslag, en we zijn trots op onze high-tech maakindustrie die hier oplossingen voor bedenkt. Daarnaast vindt de productie ook plaats in Brabant, waardoor we onze afhankelijkheid van andere werelddelen verminderen en investeren we in de Brabantse economie van morgen en overmorgen.”

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Dossier - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.