Door: Redactie - 27 januari 2020 |
Een nieuw peer-to-peer platform helpt gemeenten en waterleidingbedrijven bij het vinden van betrouwbare, innovatieve oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van de veerkracht van hun infrastructuur. Isle’s technologieconsultant Sylvia Schuster legt uit waarom het beheer van de effecten van de klimaatverandering een stedelijke transformatie vereist.
Europese steden moeten hun infrastructuur transformeren om de opkomende uitdagingen van de gevolgen van de antropogene klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden. Vanuit een waterperspectief betekent dit dat er nu een grotere kans is op overstromingen door zwaardere neerslag en stormvloeden, maar ook een groter risico dat er niet genoeg water beschikbaar is om de kranen te laten stromen.
Andere problemen die zich voordoen zijn onder andere overstromingsschade aan gebouwen en andere straatinfrastructuur; riooloverstromingen die waterlopen en waterlichamen vervuilen en de afnemende kwaliteit van onze meren, rivieren en reservoirs. De biodiversiteit loopt ook gevaar, evenals de volksgezondheid en het psychologisch welzijn van degenen die door extreme weersomstandigheden worden getroffen.
De Urban Resilience Hub van UN-Habitat heeft de stedelijke veerkracht gedefinieerd als “het meetbare vermogen van elk stedelijk systeem, met zijn inwoners, om de continuïteit door alle schokken en spanningen heen te handhaven, terwijl het zich positief aanpast en transformeert in de richting van duurzaamheid” en een belangrijk onderdeel van dat vermogen zal de technologie zijn. Het is tegen deze achtergrond dat Isle in 2019 haar “Urban Resilience Technology Approval Group” (UR TAG) heeft opgericht.
De groep heeft het afgelopen jaar actief gewerkt aan het identificeren en beproeven van watertechnologieën die de infrastructuur van steden helpen transformeren bij de aanpassing aan de klimaatverandering. Het ontwerpen en structureren van de stedelijke omgeving om zoveel mogelijk regenwater te absorberen en op te vangen kan overstromingen verminderen en voorkomen. Het geoogste regenwater kan ook worden hergebruikt voor irrigatie en grijs water voor huishoudelijk gebruik.
China loopt voorop in de richting van duurzame drainagesystemen (SuDS) op stadsschaal, met plannen voor ‘sponssteden’ waar 80% van de stedelijke centra van het land 70% van het regenwater opvangt en hergebruikt. Het bouwen van SuDS op schaal en het stimuleren van de stedelijke veerkracht vereist aanzienlijke investeringen, wat een andere reden is waarom UR TAG zo belangrijk is.
Nutsbedrijven en gemeenten kunnen projectervaringen bundelen, best practices delen en samenwerken aan technologieproeven, zodat ze van elkaar kunnen leren en onnodige herhalingen en kostbare fouten kunnen vermijden. De volgende platformbijeenkomst voor UR TAG-leden vindt plaats in Antwerpen, België, op 12-13 februari 2020 en omvat een excursie naar de stedelijke veerkrachtinfrastructuur van de gaststad.
De aanwezigen zullen presentaties horen van vijf geselecteerde technologiebedrijven en een interactieve beleids- en strategiesessie met collega’s uit heel Europa.
UR TAG is erop gebrand om snel te groeien om een grotere efficiëntie te bereiken en meer best practice case studies, kennis en expertise te benutten. Tot de huidige leden behoren HSY – de Helsinki Region Environmental Services Authority; samen met MM, dat de water- en afvalwaterdiensten in Milaan, Italië, beheert; en de Belgische nutsbedrijven Aquafin en WaterGroep. Isle Utilities en UR TAG hebben ook een partnerschap met CALL Kopenhagen – de Climate Change Living Lab – waardoor Deense steden en nutsbedrijven op het platform kunnen worden geïntroduceerd.
Els Liekens, business explorer, Aquafin: “Er vinden heel wat boeiende projecten en innovaties plaats op het vlak van de veerkracht van steden. Antwerpen loopt hierbij voorop en zal de opgedane ervaringen delen met andere lokale overheden in België.
“Om effectief te zijn, moeten we onderzoek en innovatie verbeteren en door gebruik te maken van UR TAG hebben we een duidelijk beeld van de beschikbare technologieën en hoeven we niet alles opnieuw uit te vinden. De regelmatige bijeenkomsten zijn een nuttige gelegenheid om te netwerken en te zien hoe andere steden en nutsbedrijven hun klimaatbestendigheidsuitdagingen beheren en op koers blijven met interessante oplossingen”.
Hoewel er een aantal stedelijke veerkrachtconferenties bestaan, is UR TAG het enige platform dat kijkt naar de volgende fase van het veerkrachtig worden – de implementatie van technologieën. Daarnaast biedt UR TAG de deelnemers een unieke kans om relaties te ontwikkelen met steden, nutsbedrijven en praktijkmensen die met vergelijkbare problemen te maken hebben.
De groep helpt ook de moeilijkheid te overwinnen om beproefde technologieën te onderzoeken en te identificeren, en vergemakkelijkt de proefopname en de ontwikkeling van robuuste financieringsmodellen.
Lees ook:
Waterschappen versnellen digitale transformatie
Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.