Nederlandse machine-industrie omarmt exportkansen

Export groeit Nederlandse machine-industrie Import en export nederland

De Nederlandse machine-industrie profiteert volop van exportmogelijkheden, waarbij maar liefst 60% van de bedrijven hun goederen exporteert. Bovendien verwacht meer dan 70% van de ondernemingen dat de export in het komende jaar verder zal groeien. Export draagt niet alleen bij aan de omzet, maar stimuleert ook digitale transformatie, innovatie en een uitgebreider productaanbod.

Uit recent exportonderzoek (*), waaraan ruim 9.000 bedrijven uit West- en Noord-Europa deelnamen, blijkt dat exporteren Nederlandse bedrijven helpt om economische uitdagingen het hoofd te bieden. Export zorgt voor groei, meer innovatie en vooruitgang op het gebied van digitalisering, aldus Roland Palmer, General Manager UK, Benelux & Nordic countries bij Alibaba Group.

Volgens het rapport, waarin bedrijven uit Nederland en andere Europese landen werden ondervraagd, is exportactiviteit van cruciaal belang voor het voortbestaan van ondernemingen. Bijna 8 op de 10 respondenten onderschrijven dit. Dit geldt ook voor de Nederlandse machine-industrie, waar 80% aangeeft dat exporteren essentieel is voor het voortbestaan van hun bedrijf. De geëxporteerde producten zijn voornamelijk bestemd voor het Midden-Oosten, China en Europese landen buiten de EU.

Deelnemende bedrijven geven aan dat exporteren heeft bijgedragen aan een breder productaanbod (meer dan 9 op de 10), een sterker bedrijf (8 op de 10) en het stimuleren van innovatie (bijna 8 op de 10). Daarnaast heeft export de digitale transformatie een boost gegeven (7 op de 10).

Het onderzoek belicht tevens enkele belemmeringen die bedrijven ervaren bij het exporteren naar het buitenland. Specifiek voor de Nederlandse machine-industrie worden een gebrek aan culturele kennis en het ontbreken van een exportpartner als grootste obstakels genoemd.

(*) Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Censuswide, waarbij een steekproef werd genomen van 9.108 bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Denemarken, Zweden, België en Frankrijk die goederen verkopen. Alle deelnemende bedrijven hebben minimaal twee werknemers en een omzet van minstens €1 miljoen. In Nederland namen 1.029 bedrijven deel aan het onderzoek. De gegevensverzameling vond plaats tussen 21 februari en 2 maart 2023. Censuswide is lid van de Market Research Society (MRS) en hanteert de MRS-gedragscode, die gebaseerd is op de ESOMAR-principes. MKB-bedrijven worden in dit onderzoek gedefinieerd als ondernemingen met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van maximaal €50 miljoen of een balanstotaal van maximaal €43 miljoen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Productie industrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.