Nederland en Japan kiezen partij voor VS in chipoorlog met China

Geavanceerde chips ASML Chipmachines

Nederland en Japan gaan de export van geavanceerde chips en chipmachines naar China aan banden leggen. Beide landen scharen zich achter de strenge regels die de Verenigde Staten hebben ingesteld, meldt persbureau Bloomberg.

De VS, Nederland en Japan zijn met afstand de grootste leveranciers van chipmachines. De stap kan een grote klap betekenen voor de technologische ambities van China.

De VS wil met strenge maatregelen de Chinese ontwikkeling van geavanceerde chips tegenhouden. Die kunnen namelijk ook voor militaire doeleinden gebruikt worden.

Nu al kan de in Veldhoven gevestigde chipmachinemaker ASML alleen zijn geavanceerdste apparaten niet aan China leveren. De VS wil dat ook oudere apparaten niet meer naar het Aziatische land mogen.

ASML is de grootste chipmachinemaker ter wereld. Het Japanse Canon is een concurrent, net als Nikon en Tokio Electron, maar dat zijn veel kleinere spelers.

CEO ASML Peter Wennink zei bij de laatste cijferpresentatie van zijn bedrijf dat hij niet verwacht dat de vraag naar chipmachines afneemt als ASML niet meer aan China mag leveren. Dat komt doordat de VS en Europa zelf veel geld steken in nieuwe fabrieken om geavanceerde chips in de eigen regio te gaan maken. Daarmee willen zij minder afhankelijk worden van China.

Bron: NU.nl

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie