Model Based Definition steeds beter ontvangen door hightech OEM’s

Model Based Definition

In de hightech engineeringwereld is Model Based Definition (MBD) uitgegroeid tot een concept van groot strategisch belang. Voorbij zijn de dagen dat ASML als eenzame pionier de mogelijkheden van MBD verkende. Nu omarmen tal van Nederlandse Original Equipment Manufacturers (OEM’s) deze aanpak. Maar wat zijn de drijfveren voor deze industriebrede verschuiving, en hoe gaat MBD daadwerkelijk een transformatie in de sector teweegbrengen?

Drijfveren achter de toepassing van Model Based Definition

Terwijl ASML vijf jaar geleden het voortouw nam met MBD en de voordelen ervan in de supply chain introduceerde, hebben andere OEM’s zoals Rademaker, Thermo Fisher Scientific en Raith de waarde van MBD ingezien en de integratie ervan in hun processen versneld. Voor Rademaker is automatisering een belangrijke factor. Teus van Vianen, manager R&D en Engineering bij Rademaker, benadrukt dat hun beslissing om over te stappen op MBD ingegeven wordt door een noodzaak tot procesautomatisering, vooral gezien de toekomstige pensionering van veel werkvoorbereiders.

Technologische voordelen en automatisering in engineering

ASML’s aanpak van MBD heeft zich in de loop der tijd geëvolueerd om meer te focussen op interne engineeringprocessen. Leo Broers is programmamanager MBD bij het chipbedrijf ASML. Hij stelt dat MBD niet alleen wordt ingezet vanwege zijn supply chain voordelen. Het wordt ook ingezet omdat het aanzienlijke mogelijkheden biedt voor het automatiseren van engineeringprocessen. De mogelijkheden voor automatische tolerantieanalyse en maakbaarheidsanalyses zijn slechts enkele van de voordelen die Model Based Definition in de engineering kan brengen.

Knelpunten en uitdagingen: de STEP-file problematiek

Een struikelblok in de toepassing van MBD is de onvolkomenheid van STEP-bestanden voor automatische machineprogrammering. Dit punt wordt door zowel Teus van Vianen als Piet Kaars, engineering manager bij Raith, als een obstakel beschouwd. Bij het converteren van native CAD-bestanden naar STEP-formaat wordt essentiële tolerantie-informatie vaak niet herkend. Dit leidt tot handmatige correcties en daarmee verhoogde foutmarges.

De toekomst van Model Based Definition in engineering

De verschuiving naar MDB is onvermijdelijk en brengt tal van voordelen met zich mee voor OEM’s en hun leveranciers. Maar er zijn er nog een aantal knelpunten. Een belangrijk obstakel is de noodzaak tot standaardisatie. Dit geldt vooral voor STEP-bestanden en tolerantiebehandeling. Hier moeten we actie ondernemen. Zowel Raith als Rademaker hebben zich daarom aangesloten bij het MBD-netwerk van Mikrocentrum. Hiermee functioneren zij als een collectieve stem naar softwareontwikkelaars.

Bovendien is de samenwerking tussen verschillende bedrijven en sectoren een belangrijke factor voor het welslagen van deze transitie. Zoals Peter Schets, PLM-architect bij Thermo Fisher Scientific, aangeeft: “We willen niet dat we anderen voor de voeten lopen met een eigen standaard. Standaardisatie is voor de supply chain belangrijk. Ook richting softwareontwikkelaars willen we een signaal geven dat de STEP-file nog niet helemaal klaar is.”

Oproep tot gezamenlijke actie

Hoewel er nog uitdagingen liggen, is er een groeiende consensus over het belang van Model Based Definition in het huidige landschap van digitale engineering. Zoals Peter Schets aangeeft, is het een vereiste voor de toekomst. Vooral gezien de opkomst van smart tooling, AI en big data. De urgentie om te investeren in MBD is nu meer dan ooit aanwezig. Daarom moeten OEM’s en toeleveranciers deze kans nu grijpen om bij te dragen aan de evolutie van de industrie. Met evenementen zoals het MBD Solutions Event op 30 november bij Mikrocentrum in Veldhoven, wordt er een platform geboden om deze belangrijke dialoog voort te zetten en de volgende stappen te definiëren voor de adoptie van Model Based Definition in de Nederlandse hightech industrie.

De implementatie van MBD in Nederland vertoont veelbelovende tekenen van volwassenheid en acceptatie. Maar er is nog veel te doen om de volledige potentie ervan te realiseren. De tijd om te handelen is nu. Deze transitie biedt een geweldige mogelijkheid voor OEM’s en hun toeleveranciers om een leidende rol te spelen in de digitale transformatie van de Nederlandse engineeringsector.

Bron: Mikrocentrum

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.


Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie