Mercedes gaat humanoïde robots testen in haar fabrieken

Mercedes

Autofabrikant Mercedes is een samenwerking aangegaan met robotmaker Apptronik voor een zeer interessante ontwikkeling in de automatisering van zijn productieprocessen. De focus ligt op het inzetten van mensachtige robots, een initiatief dat de toekomst van de auto-industrie zou kunnen hervormen.

Innovatie in productie: Mercedes en Apptronik

Mercedes gaat zijn fabrieken uitrusten met de geavanceerde robots van Apptronik. Dit experimentele project beoogt de integratie van humanoïde robots in het productieproces te verkennen. De twee bedrijven hebben een overeenkomst getekend waarbij Apptronik verschillende humanoïds levert voor Mercedes’ productiefaciliteiten. Het doel is om specifieke toepassingen voor geavanceerde robotica te ontdekken en te ontwikkelen.

De precieze aantallen en kosten van deze humanoïds zijn nog niet vrijgegeven, maar verwacht wordt dat de aantallen beperkt zullen zijn, gezien de aard van dit pilotproject. Deze samenwerking opent de deur naar een nieuwe wereld van mogelijkheden in de automatisering van de automobielindustrie.

De rol van robots in Mercedes’ fabrieken

Deze robots, ontworpen om zware, repetitieve en monotone taken aan te pakken, zouden de efficiëntie en productiviteit op de werkvloer van Mercedes aanzienlijk kunnen verhogen. Terwijl menselijke arbeiders verantwoordelijk blijven voor de assemblage, kunnen de humanoïds ingezet worden voor het transporteren van onderdelen naar de productielijnen en het inspecteren van componenten.

Apptronik’s Apollo, een 1,73 meter grote en 70 kilo zware robot, symboliseert de volgende stap in de ontwikkeling van industriële automatisering. Met een hefvermogen van 25 kilo overtreft Apollo de capaciteiten van vergelijkbare robots, zoals Tesla’s Optimus. De Apollo kan tot vier uur werken op een enkele batterijlading, waarbij de batterijen ook verwisselbaar zijn. Bovendien is deze robot uitgerust met camera’s en sensoren, wat hem uitermate geschikt maakt voor taken in magazijnen zoals het stapelen van dozen en orderpicken.

Toekomstperspectieven en kosten

Hoewel de exacte prijs van Apollo nog niet is vastgesteld, streven de makers naar een kostprijs van minder dan 50.000 dollar. Dit streven onderstreept het potentieel van de Apollo om niet alleen bij Mercedes maar ook in andere sectoren zoals logistiek en warenhuishandeling een grote(re) rol te spelen.

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie