Meer bereik voor draadloze bediening

Draadloze bediening

Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft SIGMATEK de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld. De TÜV-gecertificeerde, draadloze bedienings oplossing met Safety-to-go van SIGMATEK bestaat uit drie hoofdcomponenten: een draadloos paneel uit de HGW 1033-serie met veiligheids elementen (SIL 3/PL e), het basisstation BWH 001 als access point en laadstation en een S-DIAS veiligheids besturing. Om de kwaliteit van de draadloze transmissie in de directe machineomgeving te verhogen, wordt een redundant transmissieproces geïmplementeerd. Safety- en payload data wordt gelijktijdig verzonden over twee WLAN-frequenties 2,4 en 5 GHz. Analoog aan bekabelde oplossingen worden safety relevante data verzonden via het Black Channel-principe.

Wanneer meerdere basisstations en HMI’s worden gebruikt voor complexe, zeer grootschalige machines en systemen, biedt de “Wireless Roaming Feature” betrouwbare en bijna onbeperkte dekking. Het HGW-paneel is direct gekoppeld aan de geselecteerde machine en de veiligheidsbesturing. Het basisstation dient als de communicatiebrug tussen de draadloze en kabelgekoppelde netwerken. Roaming betekent dat er te allen tijde een actieve verbinding bestaat over ten minste één van de twee frequenties.

Door de interfaces van de gebruikte basisstations te combineren, worden alle netwerkdeelnemers (HGW, machine/Safety control) via één subnetwerk met elkaar verbonden. Om het netwerk op hoge prestaties en lage latency te laten werken, kan een VLAN (Virtual Local Area Network) worden gebruikt in een bestaande netwerkinfrastructuur. Dit zorgt ervoor dat de prestaties van de draadloze bedrijfsoplossing niet worden beïnvloed door de data flow van bedrijfsnetwerken op een hoger niveau.

Voor de gebruiker biedt de “Wireless Roaming Feature” meer bedieningscomfort, functionaliteit en systeem beschikbaarheid. In de HGW-visualisatie worden alle beschikbare machines weergegeven. De operator maakt draadloos verbinding met de gewenste machine of systeemsector via het paneel. Terwijl de gebruiker zich door het systeem beweegt, scant het paneel naar het beste netwerk op basis van de huidige RSSI-signaalsterkte. Schakelen tussen netwerken kan worden geactiveerd door een gebruikers actie of automatisch.

Voor de integratie van de draadloze besturingsoplossing in het besturingssysteem of voor gegevensuitwisseling met bestaande systemen van derden wordt de geïntegreerde OPC UA-interface gebruikt.

Meer informatie

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie

Procesindustrie - Uitgelicht

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.