Machinebouwer Klebo Technics kiest SICK robotgeleidingssysteem

Klebo Technics

De machinebouwers van Klebo Technics B.V. staan al jaren bekend om hun verregaande expertise van machines en modules met ultrasoonlastechniek. Maar het is niet alleen deze expertise waarvoor klanten bij het bedrijf aankloppen. Directeur Johan Klein Leetink legt uit: “Klanten komen vaak bij ons voor zo’n ultrasoonlastoepassing, maar dan ontdekken ze al snel dat we nog veel meer kunnen op het gebied van machinebouw, modulebouw en procesinstallaties. Lijntakt, rondtakt – de carrousels – en de snellopende CMA’s… het behoort allemaal tot ons portfolio.”

Met zo’n twintig medewerkers worden alle takken van sport – van engineering en productie tot service en onderhoud – binnen Klebo Technics ingevuld. De machines vinden hun weg door heel Europa naar klanten in tal van sectoren, waaronder de grote jongens in de food & pharma. Veel klanten komen graag terug.

Snelle reactie, goede service

Klein Leetink over de reden van het succes: “Van oudsher staan we bekend om onze snelle reactietijd en goede service. En dat blijven we waarmaken, zelfs nu onze machines steeds meer naar het niveau van een high-tech oplossing gaan. Ook op servicegebied zetten we flinke stappen vooruit. Bij storingen in machines kunnen we nu gewoon op afstand meekijken. Zo staat de machine bij de klant niet langer stil dan nodig.”

Volgens projectmanager Dick Rozendal is er nog een ander belangrijk pluspunt waarom klanten graag samenwerken met Klebo: “Kijk, wij maken geen serie producten, maar klantoplossingen. Het liefst denken we al mee aan de teken tafel. Soms willen ze dat hun product op een bepaalde manier wordt bewerkt of samengesteld, maar dan zien wij vooraf al dat zoiets machine-technisch niet makkelijk is op te lossen. Juist om dat we in zo’n vroeg stadium meeden ken, kunnen we de klant al vragen om nog iets in het product aan te passen. Dan krijgen we dat machinaal ook eenvoudiger opgelost. Omdat wij onze nek durven uit te steken, krijgt de klant een machine waar hij verder mee komt.”

Nieuw type zonnepaneel

Met trots laten Klein Leetink en Rozen dal een machine in de bedrijfshal zien die ook in vroegtijdig overleg met de klant tot stand is gekomen. Klein Leetink: “We bouwen hier een module die onderdeel gaat uitmaken van een productiestraat voor een nieuw soort zonnepaneel. Het innovatieve van die panelen is dat de zonnecellen worden geplaatst op een met glasvezel versterkte kunst stofplaat. In deze plaat moeten gaten worden geboord en doorvoerplugs worden geplaatst voor de bedrading.”

Rozendal: “Aanvankelijk wilden ze die gaten er met ultrasoon laten uitsnijden. Daarom kwamen ze bij ons terecht. In gesprek met de klant bleek al snel dat die ultrasoontechniek te veel tijd in beslag neemt. Uiteindelijk hebben we samen voor de booroplossing gekozen. Binnen 30 seconden boort de machine nu de zes benodigde gaten en zet de robot de doorvoerpluggen erin.”

Robotgeleidingssysteem

Bij het plaatsen van de pluggen is een hoofdrol weggelegd voor het SICK PLOC2D robotgeleidingssysteem. “De witte doorvoerpluggen met een sleuf bovenin worden door een trilfeeder per zes stuks op een transportbandje gezet. De PLOC2D maakt een scan van de pluggen en ziet aan de stand van de sleuven precies in welke hoek ze staan. Met die informatie kan de robot aan de slag: de robot pakt ze alle zes op, draait ze in de juiste stand en zet ze erin.”

Klebo Technics

Dat Klebo Technics B.V. koos voor een SICK-systeem, was voor Klein Leetink vanzelfsprekend. “We werken graag met vaste leveranciers. Als je prettig samenwerkt en goede afspraken hebt, hoef je ook niet anders. We krijgen al tijd een goed gericht advies.” Rozendal vult aan: “Voor deze toepassing hebben we even een foto van die pluggen gestuurd, en dan komen zij direct met een aantal oplossingen. En gaat het om een complexer verhaal, dan komen ze even langs. Wat dat betreft werken ze bijna net zoals wij.”

Klebo Technics ook voor speciaalmachinebouw voor de foodindustrie

Binnen de voedingsindustrie is de naam Klebo Technics al lang geen onbekende meer. Klein Leetink: “Misschien wel een van onze bekendste machines zijn de soakpad loaders.

Die worden in de vleesindustrie toegepast. Iedereen kent wel de bakjes met vlees in het supermarktschap. Onderin zit een soort van verbandje dat de vleessappen opvangt. Door middel van ultrasoonlassen zorgen wij ervoor dat de soakpad aan de verpakking vast komt te zitten.”
Per 2025 geldt er Europese wetgeving die de soakpad in de ban doet. Reden: het gesneden of geknipte soakpadmateriaal laat soms stofvezels achter in het vleesproduct. Samen met een patenthouder die een speciale verpakking heeft bedacht, biedt Klebo Technics alvast een nieuwe en zeer duur zame oplossing voor de vleesindustrie.

Beemagic

Rozendal: “Deze nieuwe verpakking – Beemagic genoemd – is gemaakt van monomateriaal en daardoor 100 procent recyclebaar. Maar wat pas echt uniek is, is de geperforeerde folie onderin. Die zorgt voor een dubbele bodem in het bakje. Alle vleessappen die door de folie lekken, blijven onderin zitten – zelfs als je de verpakking omdraait.”

“Groot voordeel is dat het vlees niet in de eigen vleessappen ligt, waardoor het gas in de verpakking eronder kan komen. Daarmee stijgt de schaphoudbaarheid met drie tot vijf dagen. Samen met een grote retailer hebben we al eens berekend dat ze jaarlijks zo’n zeven miljoen euro minder aan vlees hoeven weg te gooien.”

Klebo Technics
Illustratie: SICK

Kaviaar

Hoewel de industrie vooralsnog tegen de hogere kostprijs van de nieuwe verpakkingen aanhikt, vermoedt Klein Leetink dat het niet lang duurt voor dat de nieuwe verpakkingen in zwang komen: “Er komt nog veel meer wetgeving op de industrie af. Niet alleen wat die soakpad betreft. Zo moet de recyclebaarheid van verpakkingen verder omhoog.

“Met onze machine hebben we alvast de techniek ontwikkeld om die geperforeerde laag in het bakje aan te brengen. Een kaviaarproducent is alvast enthousiast over het nieuwe concept. Die maakt al gebruik van onze nieuwe techniek en de nieuwe Beemagic verpakkingen.”

Bron en meer informatie: SICK

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie