Indiase maanlander: waarom duurde de reis 40 dagen en wat is de slingshot-methode? (video)

Maanlanding maanlander

De Chandrayaan-3, een Indiase maanlander, heeft met succes een zachte landing uitgevoerd op het oppervlak van de maan. Dit markeert de allereerste keer dat er een geslaagde maanlanding heeft plaatsgevonden op de zuidpool van de maan, een gebied dat eerder deze week getuige was van de crash van een Russische maanlander. Maar de reis duurde 40 dagen. Eerdere maanlandingen duurden slechts 4 dagen. Waarom is dat? Er werd ook voor het eerst gebruikt gemaakt van de slingshot-methode. Wat is dat? Bekijk de video voor een sterk staaltje ruimtevaarttechniek.

Eerdere maanmissies

Eerdere maanmissies vonden plaats nabij de evenaar. Dit gebied is veiliger door minder kraters en meer zonlicht. Zonlicht is essentieel voor het opladen van ruimteapparatuur met zonnepanelen. Daarmee zijn maanlandingen nabij de evenaar veiliger.

Op 14 juli werd de Chandrayaan-3 gelanceerd. Op 5 augustus bereikte deze een baan rond de maan. Het Indiase ruimtevaartuig heeft een rover aan boord. Deze rover gaat onderzoek uitvoeren op de zuidpool van de maan. Een deel van het onderzoek gebeurt met röntgenspectrometrie. Deze techniek bepaalt de elementaire samenstelling van het maanoppervlak. Er bestaat hoop op het vinden van bevroren water. Dit zou van grote waarde zijn voor toekomstige missies. Astronauten kunnen dit water namelijk gebruiken.

Maanlanding en succes

De locatie van de maanlanding is belangrijk. Het succes van de maanlanding biedt nieuwe mogelijkheden voor toekomstig onderzoek. Helaas was niet elke recente poging om op de zuidpool van de maan te landen succesvol. Enkele dagen voor de maanlanding van Chandrayaan-3 probeerde Rusland ook een ruimtevaartuig op de zuidpool van de maan te landen. Deze missie mislukte echter, aangezien de Luna-25-lander tijdens de voorbereiding van de maanlanding in een ‘onvoorspelbare baan’ terechtkwam en uiteindelijk neerstortte op het maanoppervlak.

De geslaagde maanlanding van Chandrayaan-3 is een belangrijke prestatie voor India en de wereldwijde ruimtevaartgemeenschap. Het benadrukt niet alleen het vermogen van India om complexe ruimtemissies uit te voeren, maar opent ook nieuwe mogelijkheden voor toekomstig onderzoek en exploratie van de maan. Het succes van deze missie is een bemoedigend teken voor toekomstige maanlandingsoperaties en geeft hoop op verdere ontdekkingen en een beter begrip van onze naaste buur in het zonnestelsel.

Lees ook:

Digitale Nieuwsbrief

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF EN BLIJF OP DE HOOGTE VAN ALLE INDUSTRIËLE EN TECHNISCHE ONTWIKKELINGEN!

Door jouw inschrijving voor de nieuwsbrief, ga je akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit artikel delen op je eigen website? Geen probleem, dat mag. Meer informatie.

Avatar foto

Redactie

Dit nieuws is samengesteld door de redactie van IndustrieVandaag.
Lees meer van: Redactie